NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Tudorache vrea ca noul DIPI să intercepteze telefoane

Reorganizarea serviciului secret al Internelor amorsează două bombe cu potențial mare de distrugere. Una are legătură cu transferul unei părți a arhivei DIPI la SRI, cealaltă cu posibilitatea ca fosta “Doi și-un sfert” să facă interceptări, cel mai probabil pe mandat de siguranță națională.

Conform proiectului de ordonanță de urgență făcut public de către Ministerul de Interne, Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) se va numi Unitatea de Protecție Internă (UPI) a Ministerului Afacerilor Interne. În atribuțiile noului serviciu secret nu se mai regăsesc competențele pe domeniul crimei organizate, deși sunt de notorietate cazurile referitoare la șefi ai Poliției care aveau strânse legături cu mafiile locale.

Proiectul de reorganizare a DIPI prevede și că ministrului de Interne îi revine obligația de a prezenta anual în Parlament rapoarte cu privire la activitatea UPI. „Anual sau la cererea Parlamentului, ministrul Afacerilor Interne prezintă rapoarte cu privire la activitatea Unității de Protecție Internă în domeniul securității naționale“, arată proiectul OUG. Nicăieri, însă, în textul viitoarei ordonanțe de urgență nu se definesc acele situații de „securitate națională” care ar fi de competența DIPI/UPI.

Premierul pierde numirea șefului la noul DIPI

Șeful noului serviciu secret al Internelor va fi cadru militar în activitate, numit de ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, se arată în proiectul OUG. Tot ministrul de Interne va numi, la propunerea șefului UPI, un prim-adjunct și un adjunct, „numiți și eliberați din funcție de către ministrul Afacerilor Interne, la propunerea comandantului Unității de Protecție Internă”.

Citește integral acest articol în ediția print de miercuri a ziarului România Liberă

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response