Firmele straine au pierdut peste 100 de miliarde de dolari dupa plecarea din Rusia

Exodul corporatiilor din Rusia, dupa invazia din Ucraina, in 2022, a costat companiile respective 107 miliarde dolari, arata o analiza a agentiei Reuters.

Potrivit expertilor, companiile straine au suferit pierderi mari in urma parasirii pietei din Rusia, fiind nevoite sa renunte la cel putin jumatate din valoarea activelor, in favoarea statului rus. Iar acum situatia e si mai complicata acum: firmele care vor acum sa plece din Rusia vor suferi si mai multe pierderi, fiind obligate sa cedeze si mai multe active.

Autoritatile ruse silesc companiile straine sa vanda la jumatate de pret activele, iar in unele cazuri au fost nevoite sa vanda chiar si pe … o rubla. Din informatiile publice, activele detinute in Rusia de companiile Shell, HSBC, Polymetal International si Yandex NV valorau 10 miliarde de dolari. Dar firmele au fost silite de autoritatile ruse sa aplice o “reducere” de 90 la suta.

In jur de 1000 de companii au iesit de pe piata rusa, dar sunt alte sute de firme straine, inclusiv nume mari, cum ar fi Auchan sau Benetton, care inca mai fac afaceri in Rusia sau care doar si le-au inghetat, cu speranta ca vor reveni in curand.

Vezi si:  In pofida sanctiunilor, Occidentalii continua sa faca afaceri in Rusia

De asemenea, expertii atrag atentia asupra faptului ca sanctiunile occidentale impotriva Rusiei nu au dat rezultatele scontate. Chiar daca sunt unele lipsuri in Rusia, de la marfuri occidentale, la materiale industriale sau chimice, Rusia este in forma.

MM

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *