Un comunicat al ambasadei Frantei la Bucuresti atrage atedntia ca in presa online din Romania si din Republica Moldova au aparut articole cu titlul „Franta trimite in Ucraina Regimentul 126 Infanterie al lui Napoleon, cu istoric impotriva Rusiei”, care, prin intermediul unei platforme de informatii in limba rusa (EurAsia Daily), trunchiaza si deformeaza un articol din ziarul francez Le Monde.
Este vorba de articol publicat pe 20 martie 2024 de ziarul Le Monde, cu tiltul „Au 126ᵉ régiment d’infanterie de Brive, l’ombre grandissante de la guerre en Ukraine”, in care se vorbeste in mod specific despre pregatirea militarilor din acest regiment pentru „eventualitatea unui razboi” – precizeaza ambasada Frantei.
De asemenea, comunicatul subliniaza faptul ca Franta nu a anuntat niciodata trimiterea de trupe in Ucraina si nu „se pregateste activ sa participe la conflictul armat din Ucraina de partea regimului de la Kiev”, asa cum s-a precizat in mod eronat in articolele mentionate anterior.
Orice informatie cu privire la activitatea Frantei in cadrul NATO, atat cu privire la implicarea tarii in colaborarea militara cu Aliatii, cat si in ceea ce priveste brigada multinationala de la Cincu, unde Franta este natiune cadru, nu poate sa vina decat din partea autoritatilor franceze.
In aceasta perioada caracterizata de numeroase dezinformari in mediul online, se impune o vigilenta accentuata si o verificare temeinica a surselor – afirma francezii.
MM
Într-un peisaj media în care dezinformarea poate distorsiona realitatea și influența percepțiile colective, situația relatată subliniază importanța crucială a discernării informației autentice de cea manipulată. Experimentând deja distorsiuni similare, se poate spune că veridicitatea surselor și informațiile corecte devin elemente indispensabile pentru a preveni escaladări inutile de tensiuni internaționale. Ceea ce acest caz ne învață este să fim constant vigilenți și să ne asigurăm că ne informăm din surse oficiale, evitând astfel interpretările greșite care pot duce la concluzii eronate sau la acțiuni pripite. În viața de zi cu zi, acest principiu se traduce printr-o abordare atentă și sceptică a informării, protejându-ne astfel de efectele negative ale dezinformării.