Romania blocheaza participarea Huawei la retelele 5G

Eveniment major in peisajul telecomunicatiilor din Romania; producatorul chinez de echipamente Huawei a primit o lovitura. Guvernul roman a respins oficial cererea Huawei de a implementa tehnologia sa in cadrul retelelor 5G din tara.

Decizia, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei fara un comunicat de presa oficial, interzice efectiv companiei chineze Huawei orice participare viitoare pe piata romaneasca de retele mobile.

Respingerea vine ca urmare a promulgarii unei legi in 2021, care stabileste orientari stricte pentru furnizorii de tehnologie 5G, ceea ce face ca acum Huawei sa se confrunte cu efectele acesteia. Astfel, operatorii de telecomunicatii sunt mandatati sa elimine tehnologia Huawei din infrastructura de retea critica in termene specifice: cinci ani pentru componentele retelei de baza si inca doi ani pentru elementele retelei de acces radio (RAN), incepand cu 11 iunie 2021.

Huawei si-a exprimat dezamagire, subliniind faptul ca, timp de doua decenii, compania a operat in Romania fara incidente de securitate si respectand reglementarile locale. Compania, care are aproximativ 1.300 de angajati in Romania, a subliniat angajamentul sau de a furniza solutii sigure si fiabile, facand in acelasi timp aluzie la o posibila actiune in justitie pentru a contesta decizia guvernului.

Vezi si:  Klaus Iohannis, despre Bâstroe: Lucrurile trebuie verificate

In general, atat in Europa, cat si peste Ocean, companiile chineze au fost eliminate, treptat, de pe piata retelelor 5 G. Se crede ca absolut toate firmele chinezesti din domenii sensibile, cum este IT-ul, au legaturi cu regimul comunist de la Beijing, caruia ii transmit datele interceptate din comunicatii. Companiile chineze dezmint categoric.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *