Mobilizare pentru protejarea cetatenilor in week-end-ul de Florii

Aproximativ 24.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, zilnic, in acest week-end, pentru prevenirea evenimentelor negative si a faptelor antisociale, astfel incat cetatenii sa se bucure in siguranta de Sarbatoarea Floriilor Ortodoxe.

Politistii, jandarmii, politistii de frontiera, pompieri, precum si alti angajati ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi prezenti, cu efective suplimentare, pe principalele artere rutiere, la punctele de trecere a frontierei, in statiunile turistice si in zona spatiilor aglomerate si a lacasurilor de cult. O mare atentie va fi acordata locurilor unde vor fi organizate evenimente publice si lacasurilor de cult unde se vor desfasura slujbe religioase la care este preconizata participarea unui numar mare de credinciosi. Politistii si jandarmii vor actiona in zonele apropiate bisericilor, dar si pe caile de acces catre acestea, in zona parcurilor si a locurilor de agrement, cu misiunea principala de a oferi sprijin si indrumare cetatenilor.

Prezenta sporita pe sosele

De asemenea, in acest weekend, Politia va suplimenta numarul de echipaje la orele de trafic intens pe principalele drumuri nationale si autostrazi, precum si pe caile rutiere care converg catre statiuni turistice sau catre lacasuri de cult.

Vezi si:  Comisia Europeana condamna resurgenţa actelor antisemite

“Pentru a ajunge in siguranta la cei dragi, le recomandam conducatorilor auto sa fie responsabili in trafic, sa nu depaseasca viteza legala si sa pastreze o distanta de siguranta fata de celelalte autovehicule care sa permita evitarea oricarui pericol” – atrage atentia Ministerul Afacerilor Interne.

Aproximativ 200 de jandarmi montani se vor afla permanent pe traseele si in statiunile turistice, echipati si pregatiti sa intervina pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate, dar si in cazul constatarii unor abateri de la normele legale. Avand in vedere posibile schimbari meteorologice, recomandam cetatenilor  ca, inainte de a pleca la drum, sa se informeze cu privire la starea vremii si la itinerariul de deplasare.

In aceste zile, peste 5.000 de pompieri, cu 4.000 de mijloace tehnice, sunt pregatiti sa intervina pentru acordarea asistentei medicale de urgenta, stingerea incendiilor si salvarea persoanelor din situatii de risc.

Pentru prevenirea incendiilor, pompierii vor derula activitati de verificare la lacasurile de cult unde se preconizeaza un aflux mare de participanti, la constructiile destinate cazarii persoanelor in incinta manastirilor, precum si la unitati turistice sau obiective care desfasoara activitati economice in zonele turistice.

Vezi si:  Tadjicul care a omorat doi oameni la Chisinau e un infractor notoriu

La frontiera de stat, in contextul Floriilor Ortodoxe, aproximativ 3.900 de politisti de frontiera vor desfasura, zilnic, activitati de supraveghere si control la granitele tarii. Personalul va fi planificat astfel incat sa poata fi asigurat un control operativ pe ambele sensuri de deplasare. In egala masura, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de iesire din tara sau de intrare, dupa caz, pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, daca situatia o impune, vor fi folosite inclusiv statii mobile de control. Reprezentantii Politiei de Frontiera Romane mentin permanent legatura cu autoritatile de frontiera din statele vecine, impreuna cu care efectueaza controlul de frontiera, in vederea dispunerii unor masuri comune pentru fluidizarea traficului de calatori si mijloace auto.

“Reamintim faptul ca de la integrarea in Spatiul Schengen cu frontierele aeriene si maritime, politistii de frontiera din cadrul aeroporturilor si porturilor maritime nu mai efectueaza controlul de frontiera pentru persoanele care calatoresc spre si dinspre state din spatiul Schengen. Cu toate acestea, pentru a preveni si combate posibile fapte ilegale sunt posibile verificari ale politistilor pentru stabilirea situatiei legale a persoanelor. Scopul acestora este prevenirea infractiunilor transfrontaliere si a migratiei ilegale” – precizeaza MAI.

Vezi si:  Proprietarii care nu isi ingrijesc fațadele vor plati un impozit de 500 la suta

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *