China, ingrijorator de prezenta in peisajul infrastructurii europene

Intr-o rezolutie adoptata cu o larga majoritate, Parlamentul European si-a exprimat ingrijorarea cu privire la  faptul ca infrastructurile critice sunt vulnerabile la influenta chineza. Este vorba despre transporturi, porturi, retele de telecomunicatii, metale rare si cabluri submarine.

China e tot mai prezenta in infrastructurile critice ale Uniunii Europene, arata rezolutia. Exista o serie de riscuri de dependenta economica fata de China, spionaj si sabotaj in porturi, arata documentul.
Deputatii europeni isi exprima ingrijorarea ca strategia Beijingului de fuziune civil-militara, care vizeaza coordonarea autoritatilor si a companiilor, vizeaza transferuri de tehnologie pentru a spori dominatia chineza si pentru a-si slabi rivalii geopolitici.

TikTok, indicat ca sursa de dezinformare

Deputatii europeni solicita UE si statelor membre sa aplice rapid un cadru de reglementare extins pentru a exclude entitatile susceptibile de a participa la aceasta strategie, in special in domeniul tehnologiilor cu aplicatii militare, in cadrul unui mecanism de reactie rapida pentru a detecta utilizarea abuziva a infrastructurilor.

„China detine un monopol virtual asupra cipurilor, pamanturilor rare si a altor produse, asa ca exista ingrijorari serioase cu privire la securitate si la influenta chineza asupra infrastructurilor noastre politice si militare”, se arata in rezolutia euroalesilor.

Vezi si:  Primul avion AWACS a ajuns în România

Raportul indica, de asemenea, aplicatiile chinezesti considerate a fi surse de dezinformare sau a prezenta riscuri pentru viata privata, incepand cu TikTok, detinuta de gigantul chinez ByteDance. Comisia Europeana si Parlamentul European au interzis deja angajatilor sa intre pe TikTok de pe dispozitivele de serviciu.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *