Primul avion AWACS a ajuns în România

O primă aeronavă din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Ministerul Apărării Naţionale anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Conform unui comunicat al MApN, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO.

Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă”, arăta ministerul.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO.

Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a declarat, marţi, cu ocazia sosirii în ţara noastră a aeronavelor AWACS, că această operaţiune reprezintă „o consolidare semnificativă” a prezenţei aliate pe Flancul estic al NATO.

Vezi si:  Romania blocheaza participarea Huawei la retelele 5G

„Este o consolidare semnificativă a prezenţei aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilităţi aeriene suplimentare foarte importante şi, aş spune, complementare capabilităţilor NATO terestre şi aeriene dislocate deja pe teritoriul României”, a afirmat Petrescu.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au executat misiuni de patrulare regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice.

„Principala noastră bază de transport aerian, Baza 90 din Otopeni, va găzdui şi coopera strâns în desfăşurarea zborurilor de recunoaştere şi supraveghere a spaţiului aerian al Alianţei în următoarele săptămâni. Misiunile comune care se vor desfăşura aici vor aduce valoare adăugată şi în planul creşterii coeziunii dintre personalul român şi cel al Flotei 14 NATO de supraveghere, precum şi în planul interoperabilităţii”, a explicat şeful SMAp.

El a evidenţiat că Armata Română, Forţele Aeriene Române contribuie permanent în cadrul efortului NATO de a menţine stabilitatea regională şi stabilitatea globală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *