Avertisment privind escrocheriile de pe net

Pe retelele de socializare circula o metoda de fraudare foarte ingenioasa care promite castiguri rapide si substantiale.

Intr-un comunicat de presa, BRD atrage atentia ca fraudatorii promoveaza acest gen de castiguri prin achizitia de diferite monede virtuale sau actiuni la companii binecunoscute. Acestia se folosesc chiar si de identitatea unor oameni de afaceri sau personalitati cunoscute pentru a fi cat mai credibili.

Victimele sunt contactate de catre fraudatori care se recomanda drept “consultanti financiari”. Acestia le propun sa achizitioneze diverse monede virtuale sau actiuni pe platforme de tranzactionare cu promisiunea unor castiguri substantiale.

Ulterior, aceste persoane manipuleaza victimele si le solicita sa instaleze pe calculatorul personal sau pe telefonul mobil o aplicatie (ex: Any Desk) care ofera fraudatorilor controlul total, de la distanta, asupra dispozitivului , invocand ca acesta este procesul de transfer al castigurilor in contul victimei.

Victimei i se va cere sa acceseze aplicatia personala de internet si mobile banking (YOU BRD) pentru a se putea efectua incasarea. In realitate aceasta este manipulata sa efectueze plati catre conturile fraudatorilor.

Vezi si:  Ratingul CEC Bank, confirmat de agenția Fitch

Atentie si la anunturile privind oferte de castiguri printr-o aplicatie pe mobil

Pe grupurile de oferte de job-uri,  de pe retelele de socializare, sunt foarte multe anunturi privind o aplicatie care ar aduce utilizatorilor, zilnic, cel putin 100 de lei. Atentie! Sunt escrocherii. De cele mai multe ori, utilizatorilor li se cere sa faca un depozit de circa 10-20 de lei, cu promisiunea ca, apoi, zilnic vor primi sume ce incep de la 100 de lei.

Un alt tip de escrocherii este cel cu locuri de munca la distanta, gen moderare mesaje sau interactiunea cu clientii, dar plata este in monede virtuale. Plata, de fapt, e inexistenta.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *