Un nou studiu confirma ceea ce se stia de ceva vreme: principala cauza a obezitatii – in cazul in care nu e vorba de anumite boli genetice sau dobandite – este consumul de zahar. Fructoza este “motorul” acestei maladii metabolice.
O echipa de cercetatori de la universitatea Anschutz, din California, a identificat fructoza ca fiind vectorul principal, arata un studiu publicat in revista Obesity.
Fructoza e prezenta peste tot: in zaharul de masa, in miere si in numeroase produse industriale, ca aditiv. De asemenea, poate fi fabricata de corp, prin aportul de glucoza. Metabolizata in acest fel, reduce energia utilizabilă a organismului (adenozin trifosfat sau ATP), iar organismului i se transmite că are nevoie de mai mult combustibil. Rezultatul este senzatia de foame.
Obezitatea este o tulburare a metabolismului energetic
Aceasta teorie considera obezitatea ca pe o stare de energie scăzuta, arata noul studiu. Identificarea fructozei ca fiind canalul care redirectioneaza inlocuirea energiei active catre depozitarea grasimilor arata ca fructoza se afla la originea dezechilibrului energetic.
Obezitatea este, asadar, o tulburare a metabolismului energetic, in care ATP este scazut intr-un context de energie totala ridicata. Acest mecanism este folosit pentru a ajuta animalele sa stocheze grasimea atunci cand hrana este indisponibila, in perioada de hibernare.
MM
Studiile recente asupra fructozei ne reamintesc că ceea ce consumăm zilnic poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre pe termen lung. Experiența mea personală mi-a demonstrat că reducerea aportului de zahăr nu doar că poate preveni acumularea de kilograme nedorite, dar îmbunătățește și nivelul general de energie și claritatea mentală. Aș sfătui pe oricine să fie conștient de cantitatea de zaharuri ascunse din alimentele procesate și să aleagă alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele și legumele proaspete. În final, gestionarea consumului de zahăr nu este doar despre menținerea unei greutăți ideale, ci și despre îmbunătățirea calității vieții și prevenirea unor afecțiuni metabolice.