Zaharul, principala cauza a obezitatii

Un nou studiu confirma ceea ce se stia de ceva vreme: principala cauza a obezitatii – in cazul in care nu e vorba de anumite boli genetice sau dobandite – este consumul de zahar. Fructoza este “motorul” acestei maladii metabolice.

O echipa de cercetatori de la universitatea Anschutz, din California, a identificat fructoza ca fiind vectorul principal, arata un studiu publicat in revista Obesity.

Fructoza e prezenta peste tot: in zaharul de masa, in miere si in numeroase produse industriale, ca aditiv. De asemenea, poate fi fabricata  de corp, prin aportul de glucoza. Metabolizata in acest fel, reduce energia utilizabilă a organismului (adenozin trifosfat sau ATP), iar organismului i se transmite că are nevoie de mai mult combustibil. Rezultatul este senzatia de foame.

Obezitatea este o tulburare a metabolismului energetic

Aceasta teorie considera obezitatea ca pe o stare de energie scăzuta, arata noul studiu. Identificarea fructozei ca fiind canalul care redirectioneaza inlocuirea energiei active catre depozitarea grasimilor arata ca fructoza se afla la originea dezechilibrului energetic.

Vezi si:  Anual, mor 1,8 milioane de oameni din cauza excesului de sare

Obezitatea este, asadar, o tulburare a metabolismului energetic, in care ATP este scazut intr-un context de energie totala ridicata. Acest mecanism este folosit pentru a ajuta animalele sa stocheze grasimea atunci cand hrana este indisponibila, in perioada de hibernare.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *