Comisia Europeana condamna resurgenţa actelor antisemite

Valul de incidente antisemite din Europa a ajuns la un nivel extraordinar de ridicat in ultima perioada, amintind de vremurile cele mai negre din istorie – atrage atentia Comisia Europeana.

Evreii europeni traiesc din nou cu frica, dupa declansarea conflictului dintre miscarea islamista palestiniana Hamas si Israel. “Asistam la recrudescenta incidentelor si retoricii antisemite in Uniunea Europeana si la nivel mondial: cocktailuri Molotov aruncate in cladirea unei sinagogi din Germania, steaua lui David desenata pe cladiri rezidentiale din Franta, un cimitir evreiesc profanat in Austria, magazine evreiesti si sinagogi atacate in Spania, demonstranti care striga sloganuri pline de ura la adresa evreilor. In aceste vremuri dificile, Uniunea Europeana e solidara cu comunitatile evreiesti. Condamnam in cei mai aspri termeni aceste actiuni josnice” – arata un comunicat al Comisiei Europene.

Executivul comunitar atrage atentia ca toate aceste acte contravin modelului de societate bazat pe egalitate, incluziune si respectarea completa a drepturilor omului. “Evreu, musulman, creştin, nimeni nu ar trebui sa traiasca cu teama de discriminare sau de violenta din cauza religiei sau a identitatii sale” – subliniaza comunicatul Comisiei Europene.

Vezi si:  Guvernul reinvie controversata ordonanta 13

Val de ura la adresa evreilor in toata lumea

Din Daghestan (Federatia Rusa), pana in America de Nord, actiunile antisemite sunt tot mai numeroase, dupa ce Israelul a declansat ofensiva anti-Hamas in Fasia Gaza. In republica Daghestan, sute de oameni au luat cu asalt aeroportul din capitala tarii, dupa ce pe un cont de Telegram a aparut informatia ca de la Tel Aviv sosesc avioane cu evrei care vor sa se stabileasca in republica. O informatie falsa, care a provocat incidente majore.

In Statele Unite, in cateva universitati americane, studentii evrei s-au baricadat in camere, dupa ce colegii lor i-au amenintat. Problema a ajuns la nivelul administratiei Joe Biden. Presedintele a numit o comisie speciala care sa rezolve problema antisemitismului din campusuri.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *