Ministrul Justitiei din Belgia a demisionat dupa atentatul de la Bruxelles

Vincent Van Quickenborne, ministrul federal al Justitiei, si-a prezentat demisia dupa atentatul de la inceputul saptamanii, de la Bruxelles, cand un tunisian islamist a ucis doi suedezi.

Tunisia ceruse inca de acum un an extradarea teroristului Abdesalem Lassoued. Insa autoritatile belgiene, mai exact ministerul Justitiei, nu au dat curs acestei cereri. . „Este o vina individuala, monumentala si inacceptabila” – a declarat ministrul Justitiei in fata presei, in momentul in care si-a anuntat demisia.

Tunisianul islamist se afla de mai multi ani ilegal in Belgia, iar acasa, in Tunisia, era cautat pentru infractiuni de drept comun si era banuit de activitati teroriste.

Lassoued a omort doi suporteri suedezi veniti la Bruxelles la meciul Belgia-Suedia, din preliminariile EURO 2024. Partida a fost suspendata la pauza, la scorul de 1-1, de catre UEFA, dupa atacul terorist. Fotbalistii suedezi nu au mai dorit sa joace.

Tunisianul inarmat cu o pusca automata a deschis focul asupra lor si apoi a fugit cu un scuter. A fost prins 12 ore mai tarziu, intr-o cafenea. S-a opus arestarii, iar politistii l-au impuscat. Teroristul a murit la spital, dupa cateva ore.

Vezi si:  Coruptie in Ucraina: alimente cumparate la suprapret de ministerul apararii

Practic, vinovata de faptul ca tunisianul nu a fost extradat este procuratura. Procurorul general din Bruxelles a anuntat ca anul trecut au fost primite 31 de cereri similare de extradare si din motive conjuncturale cel al lui Lassoued a fost amanat, iar apoi… a fost uitat.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *