Ministrul Justitiei din Belgia a demisionat dupa atentatul de la Bruxelles

Vincent Van Quickenborne, ministrul federal al Justitiei, si-a prezentat demisia dupa atentatul de la inceputul saptamanii, de la Bruxelles, cand un tunisian islamist a ucis doi suedezi.

Tunisia ceruse inca de acum un an extradarea teroristului Abdesalem Lassoued. Insa autoritatile belgiene, mai exact ministerul Justitiei, nu au dat curs acestei cereri. . „Este o vina individuala, monumentala si inacceptabila” – a declarat ministrul Justitiei in fata presei, in momentul in care si-a anuntat demisia.

Tunisianul islamist se afla de mai multi ani ilegal in Belgia, iar acasa, in Tunisia, era cautat pentru infractiuni de drept comun si era banuit de activitati teroriste.

Lassoued a omort doi suporteri suedezi veniti la Bruxelles la meciul Belgia-Suedia, din preliminariile EURO 2024. Partida a fost suspendata la pauza, la scorul de 1-1, de catre UEFA, dupa atacul terorist. Fotbalistii suedezi nu au mai dorit sa joace.

Tunisianul inarmat cu o pusca automata a deschis focul asupra lor si apoi a fugit cu un scuter. A fost prins 12 ore mai tarziu, intr-o cafenea. S-a opus arestarii, iar politistii l-au impuscat. Teroristul a murit la spital, dupa cateva ore.

Practic, vinovata de faptul ca tunisianul nu a fost extradat este procuratura. Procurorul general din Bruxelles a anuntat ca anul trecut au fost primite 31 de cereri similare de extradare si din motive conjuncturale cel al lui Lassoued a fost amanat, iar apoi… a fost uitat.

MM

Demisia ministrului belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, subliniază o lecție importantă despre responsabilitate și consecințele inacțiunii administrative. Este esențial să recunoaștem importanța unui sistem birocratic eficient și vigilent, în care cererile critice, cum ar fi cele de extrădare, să fie tratate cu seriozitate și promptitudine. Prevenirea unei tragedii implică nu doar competență, ci și onoare în asumarea greșelilor, așa cum a demonstrat fostul ministru prin demisia sa, un gest rar dar necesar în multe guverne contemporane. Pentru noi, cetățenii de rând, acest incident ne reamintește cât de vital este să cerem responsabilitate de la liderii noștri și să ne asigurăm că sistemele care ne protejează sunt întotdeauna în alertă maximă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *