Comisia saluta Memorandumul de intelegere privind culoarele de solidaritate dintre România si Ucraina

Comisia Europeana saluta semnarea Memorandumului de intelegere dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei care va contribui si mai mult la sporirea capacitatii culoarelor de solidaritate, avand in vedere in special daunele suferite de infrastructura de transport din Ucraina in urma agresiunii Rusiei.

Romania are un rol esential in functionarea culoarelor de solidaritate si colaboreaza in mod constructiv cu toate partile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia incurajeaza aceasta cooperare stransa intre statele membre ale UE si Ucraina. Comisia sprijina in continuare implementarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina si a planului de actiune ucrainean privind exportul de cereale ucrainene, in special prin facilitarea legaturilor transfrontaliere si a operatiunilor de transport.

Imbunatatirea trecerii frontierei dintre Ucraina si Romania, prevazuta de acest memorandum, nu numai ca va servi nevoilor imediate de import si de export ale Ucrainei, ci si o va ancora ferm in spatiul transporturilor din UE. Finantarea este deja disponibila, din bugetul UE, de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in timp ce viitorul Mecanism pentru Ucraina va contribui suplimentar la reconstructia si dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei si a conexiunilor acesteia cu UE.

Vezi si:  Proprietarii care nu isi ingrijesc fațadele vor plati un impozit de 500 la suta

Memorandum privind transportul de cereale prin Romania

Marcel Ciolacu si seful guvernului ucrainean, Denys Shmyhal, au semnat un memorandum privind asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene si o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – Romania si a infrastructurii rutiere conexe.

”In contextul primei sedinte comune de Guvern, am semnat documente in domenii extrem de relevante pentru relatiile noastre. Pe baza dialogului am gasit formula cea mai potrivita pentru a asigura tranzitul cerealelor di Ucraina, protejand, totodata, piata romaneasca si interesele producatorilor agricoli romani. Am setat impreuna un model foarte bun de cooperare in acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului roman de a dubla capacitatea de tranzit lunara,  pana la sfarsitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

In cadrul vizitei la Kiev, Ciolacu a avut o intalnire si cu presedintele Volodimir Zelenski. Premierul i-a multumit si presedintelui pentru decizia autoritatilor ucrainene de a declara ca fiind inexistenta limba moldoveneasca. “Salut decizia luata de guvernul Ucrainei, care a oficializat faptul ca asa-numita limba “moldoveneasca” este artificiala” – a scris, pe Twitter, presedintele Klaus Iohannis.

Vezi si:  Sindicatele din sanatate au obtinut cresteri de venit

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *