Olanda cumpara munitie pentru avioanele F-16 destinate Ucrainei

Olanda deblocheaza peste 150 de milioane de euro pentru achizitionarea de munitie pentru Ucraina. Este vorba despre sisteme aer-sol pentru avioanele F-16 care vor merge in Ucraina. Munitia va fi achizitionata direct din industrie. Ministrul Kajsa Ollongren a anuntat acest lucru in urma unei reuniuni a Grupului de contact pentru apararea Ucrainei (UDCG).

In plus, Olanda trimite din nou avioane de lupta F-16 (promise anterior) catre Romania. Aeronavele vor fi folosite pentru centrul de pregatire a pilotilor ucraineni si romani. Nu este vorba doar de avioanele in sine, ci si de toate piesele de schimb si munitia aferente. Acest lucru a fost raportat de comandantul fortelor armate, generalul Onno Eichelsheim, la reuniunea UDCG.

Olanda conduce coalitia de forte aeriene din cadrul UDCG, alaturi de Danemarca si Statele Unite. 18 avioane F-16 olandeze au fost puse la dispozitie pentru a fi folosite in Romania pentru instruire. Cele 24 de F-16 olandeze ramase sunt prevazute pentru a fi livrate Ucrainei. O parte din ele sunt in prezent pregatite in acest sens. Acest lucru se face in consultare cu partenerii de coalitie.

Vezi si:  Despre coruptia din Moldova – interviu Forbes cu fostul ministrul al Justitiei de la Chisinau

Drone

Tarile de Jos contribuie, de asemenea, cu peste 200 de milioane de euro in domeniul dronelor. Exista planuri de a achizitiona un numar semnificativ de drone de supraveghere si recunoastere a informatiilor (ISR) si de a le dona Ucrainei. Acest lucru se va face in coordonare cu alti parteneri si cu fortele armate ucrainene. „Aceste drone sunt deja folosite si si-au dovedit eficienta pe campul de lupta”, a declarat ministrul Ollongren.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *