Uniunea Europeana aloca 500 de milioane EUR pentru a intensifica productia de munitii, dintr-un total de 2 miliarde EUR pentru consolidarea industriei de aparare a UE

Comisia Europeana a alocat suma de 500 milioane euro prevazuta in Actul privind sprijinirea productiei de munitii (ASAP). Acest lucru va permite industriei europene de aparare sa isi sporeasca capacitatea de productie de munitii la 2 milioane de proiectile pe an pana la sfarsitul anului 2025.

De asemenea, Comisia a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de aparare prin achizitii publice in comun (EDIRPA) si al patrulea program anual de lucru al Fondului european de aparare (FEA).

Impreuna, aceste programe au un buget de aproape 2 miliarde EUR. Masurile de astazi in directia consolidarii bazei industriale si tehnologice de aparare europene sunt luate in urma adoptarii primei Strategii industriale europene in domeniul apararii ( EDIS) si a propunerii aferente privind un program european pentru industria de aparare (EDIP).

500 milioane EUR pentru cresterea capacitatii de productie de munitii la 2 milioane EUR pe an

Cu sprijinul ASAP, se preconizeaza ca Europa va atinge o capacitate anuala de productie de proiectile de 2 milioane pana la sfarsitul anului 2025.

Vezi si:  Despre coruptia din Moldova – interviu Forbes cu fostul ministrul al Justitiei de la Chisinau

Comisia a finalizat evaluarea in temeiul Regulamentului ASAP in timp record si a selectat 31 proiecte pentru a ajuta industria europeana sa isi sporeasca productia de munitii si gradul de pregatire.

Proiectele selectate acopera cinci domenii: certificarea explozivilor, a pulberilor, a proiectilelor, a rachetelor si a testarii si reconditionarii. Proiectele vor fi finantate cu 513 milioane euro din bugetele UE si Norvegiei. Aceasta finantare va mobiliza investitii suplimentare din partea industriei prin cofinantare, ceea ce va duce la investitii totale de aproximativ 1.4 miliarde euro in lantul de aprovizionare.

Se preconizeaza ca acordurile de grant cu solicitantii selectati vor fi semnate in mai 2024.

310 de milioane EUR pentru a stimula statele membre sa achizitioneze impreuna capabilitati de aparare

Prin adoptarea instrumentului pentru consolidarea industriei europene de aparare prin achizitii publice in comun (EDIRPA) si prin lansarea cererilor de propuneri respective, Comisia stimuleaza pentru prima data statele membre sa achizitioneze in comun produse din domeniul apararii care sa raspunda celor mai urgente si critice nevoi, in special cele amplificate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Agregarea cererii va oferi previzibilitate si, prin urmare, va stimula industria noastra sa creasca capacitatea de productie si va imbunatati interoperabilitatea fortelor armate nationale.

Vezi si:  Alte șase documente secrete, descoperite în reședința lui Joe Biden

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *