Stanislav Pavlovschi, fost titular la ministerul Justitiei din Republica Moldova, aminteste ca, potrivit sondajelor de opinie, dupa parerea a 95 la suta din populatia Republicii Moldova, coruptia e principala problema a tarii.
Cu razboi la granite, putini investitori sunt dispusi sa-si plaseze banii in Moldova. Un imbold ar fi faptul ca Moldova a fost invitata sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Dar cum e un proces de durata, investitorii occidentali nu prea se grabesc.
Pe vremea cand era ministru al Justitiei, Pavlovschi a lansat Centrul National Anti-Coruptie si a numit procurori anti-coruptie. El spune, insa, ca actualul guvern nu a sustinut suficient aceste initiative menite sa accelereze lupta impotriva coruptiei. Nu-i de mirare ca un procent asa de mare de cetateni ai Republicii Moldova considera ca justitia e intr-o stare jalnica.
Liderii trebuie sa trimita un semnal clar pentru a schimba mentalitatea privind coruptia
In opinia fostului ministru de la Chisinau, citat de Forbes, pentru a reusi, eforturile anti-coruptie trebuie sa fie apolitice, asa cum e sistemul de sanatate. Perceptia multor moldoveni, spune Pavlovschi, este ca actiunile anti-coruptie sunt motivate politic pentru ca, nu de putine ori, partidele de opozitie sunt in vizor, iar politicienii de la putere sunt lasati in pace. “Acest lucru submineaza increderea in sinceritatea retoricii anti-coruptie. Numai prin dovezi clare de intoleranta publica la adresa coruptiei, indiferent de culoare politica, Moldova poate spera ca va scapa de eticheta de tara corupta” – e de parere fostul ministrul al Justitiei.
MB