O ministra spaniola vrea inchiderea restaurantelor mai devreme

Lucrul dupa ora 10 seara e un risc pentru sanatatea mintala – afirma Yolanda Diaz, socialista, ministra Muncii din Spania. Ea vrea o noua lege prin care restaurantele sa se inchida la orele 22.

In Spania e o adevarata traditie ca restaurantele sa fie deschise pana la 1-2 noaptea. In opinia ministrei, „e o nebunie.” Viata de noapte atat de vibranta din Spania este printre motivele pentru care turistii straini aleg aceasta tara. Insa Diaz afirma ca programul restaurantelor din Spania este diferit, in rau, fata de restul Europei.

„Nu e normal cum e la noi in Spania, sa pui sedinte la 8 seara. Nu e normal sa avem restaurante care se inchid la 1 noaptea. E nebunie curata sa vorbim despre prelungirea programului restaurantelor. Dimpotriva, ar trebui scurtat”  – a declarat ministra socialista in plenul parlamentului de la Madrid. Dezbaterea are loc pe fondul discutiilor despre noua lege a programului de lucru. Guvernul spaniol a promis ca in acest an se va trece la saptamana de lucru de 38,5 ore, in loc de 40, si ca de anul viitor spaniolii vor munci 37,5 ore. Rationalizarea orelor de lucru trebuie sa priveasca si sectorul alimentatiei publice, afirma Diaz, si in aceste conditii prelungirea programului restaurantelor ar fi o mare greseala. Mai ales ca, spune ministra spaniola a Muncii, lucrul dupa 10 seara afecteaza sanatatea psihica a angajatilor.

Vezi si:  Gustare de post cu pana la 50 E-uri ! Fii informat in Postul Pastelui !

Val de critici dupa declaratiile ministrei

Autoritatile locale din Madrid, dar si asociatiile celor ce lucreaza in horeca au respins imediat ideea ministrei Muncii. „Spania are cea mai frumoasa viata de noapte din lume, strazile sunt pline de oameni, domneste o atmosfera de libertate. Iar aceasta viata de noapte inseamna locuri de munca” – atrage atentia presedintele regiunii Madrid.

De asemenea, España de Noche (Spania pe timpul noptii), asociatia angajatilor si angajatorilor din localurile de noapte, a criticat dur propunerea ministrei Muncii. „Limitarea orelor de activitate a restaurantelor ar insemna sa ne tragem un glont in picior. Ar avea de castigat numai tarile cu care Spania concureaza pe piata turismului” – se afirma intr-un comunicat al España de Noche.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *