De ce a ales Iranul sa atace Israelul cu drone?

Analistii militari spun ca omenirea a intrat oficial in era razboiului dronelor.  Dronele sunt folosite de ani de zile de multe tari. Israelul a fost una dintre primele tari care a folosit dronele in razboi, inca de la sfarsitul anilor ’70 si inceputul anilor ’80.

Statele Unite au folosit dronele Predator mai intai pentru supraveghere, in anii ’90, iar apoi pentru lovituri militare tintite, la inceputul anilor 2000. China a devenit o super putere in materie de drone, mai ales in domeniul zborurilor comerciale. Acum incepe si era dronelor iraniene. Iranul a lansat sambata seara, pe 13 aprilie si in cursul noptii, peste 300 de drone si rachete impotriva Israelului ca raspuns la un atac impotriva consulatului sau din Damasc, un atac care a ridicat temeri privind un razboi de proportii in Orientul Mijlociu.  Acesta este primul atac direct efectuat vreodata de Republica Islamica Iran impotriva teritoriului Israelului, inamicul sau de moarte. 99 la suta dintre proiectile au fost interceptate in afara teritoriului israelian, cu ajutorul SUA, Franta, Marea Britanie si Iordania.

Vezi si:  SUA nu au niciun indiciu referitor la o amenintare militara din partea Rusiei la adresa Romaniei

Potrivit analistilor, Iranul a preferat ca primul val de atacuri – au fost in total 3 – sa fie cu drone pentru ca nu sunt foarte mari, au o lungime de doar cativa metri si sunt late de doi trei, iar incarcatura exploziva cantareste aproximativ 40 de kg. Sunt ieftine si la indemana, apreciaza analistii. Sunt lente, insa au o trasatura importanta: isi pot schimba directia, spre deosebire de rachete, care zboara pe traiectoria stabilita.

Dronele sunt destul de precise si pot fi lansate printr-o varietate de platforme De exemplu, pot fi lansate de pe vapoare, camioane, din containere pentru transportul maritim.

Israelul a anuntat ca va riposta dupa atacul iranian, insa deocamdata nu e clar cand si cum. Marile cancelarii ale lumii au facut apel la guvernul israelian sa manifeste retinere, astfel incat situatia sa nu escaladeze intr-o zona si asa tensionata.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *