SUA nu au niciun indiciu referitor la o amenintare militara din partea Rusiei la adresa Romaniei

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca administratia americana nu are niciun indiciu referitor la o amenintare militara a Rusiei la adresa Republicii Moldova sau a Romaniei.

Intr-un comentariu referitor la incidentul de astazi, cand ucrainenii au sustinut ca o racheta ruseasca a incalcat spatiul aerian al Romaniei – fapt negat categoric de guvernul de la Bucuresti – purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat de american a precizat ca nu exista niciun indiciu ca Republica Moldova sau Romania ar fi amenintate militar de Rusia.

“Suntem in contact strans cu partenerii nostri moldoveni si cu aliatii nostri romani” – a declarat Vedant Patel, purtator de cuvant al Departamentului de Stat din Washington D.C.

Ucraina afirma ca o racheta a rusilor a trecut prin spatiul aerian romanesc, insa ministerul Apararii de la Bucuresti neaga vehement acest incident. La ore bune dupa dezmintirea MAPN, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sustinut intr-un mesaj video, postat pe Telegram, ca ca mai multe rachete rusesti au trecut prin spatiul aerian al Republicii Moldova si al Romaniei. “ Inamicul a lansat cel putin 70 de rachete intr-un nou atac masiv in aceasta dimineata. Mai multe rachete rusesti au trecut prin spatiul aerian al Republicii Moldova si României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprita” – a afirmat Zelenski.

Vezi si:  Klaus Iohannis, despre Bâstroe: Lucrurile trebuie verificate

Guvernul de la Bucuresti clarificase situatia inca de la pranz. Astfel, potrivit ministerului Apararii, o țintă aeriana lansata din Marea Neagra de pe o nava a Federatiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o racheta de croaziera, a evoluat in spatiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova si a reintrat in spatiul aerian ucrainean fara sa intersecteze, in niciun moment, spatiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei tintei de spatiul aerian al Romaniei a fost inregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de granita.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *