Biden viziteaza Polonia, se intalneste cu Iohannis

Presedintele american Joe Biden va vizita Polonia in perioada 20-22 februarie, pentru a marca implinirea unui an de la invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden se va intalni cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea bilaterala, precum si despre eforturile administratiei americane pentru sustinerea Ucrainei si intarirea mecanismelor NATO de descurajare a Rusiei.  De asemenea, se va intalni cu asa-numitul Grup al celor noua de la Bucuresti, din care fac parte Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia. Presedintele Biden va reafirma sustinerea ferma pentru flancul estic al NATO. De asemenea, Biden va tine un discurs pentru a marca un an de la invazia brutala si neprovocata a Rusiei in Ucraina. Cu aceasta ocazie, Biden va anunta ca Statele Unite vor continua sa sustina poporul ucrainean atat timp cat e necesar.

Intrebat daca Biden va vizita si Ucraina, purtatorul de cuvant al Casei Albe a declarat : ”Nu am de comunicat alte elemente ale acestei vizite”. Ucrainenii spera ca, din Polonia, Biden sa treaca granita macar simbolic in Ucraina. Pe de alta parte, chiar si o trecere scurta a frontierei si o sedere extrem de scurta in Ucraina implica pregatiri extraordinare in privinta securitatii, tinand cont de context.  Intotdeauna vizitele unui presedinte american implica un dispozitiv de securitate extrem de puternic, insa acum situatia ar fi si mai complicata din cauza razboiului.

Vezi si:  Risc de atacuri teroriste anti-occidentale in Turcia

Va fi a doua vizita intreprinsa de Biden in Polonia. Precedenta a fost in martie 2022, la o luna de la inceperea razboiului din Ucraina.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *