Inflatie mare in centrul Europei

Tarile din asa-numitul grup Visegrad – Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia – se lupta cu un nivel extrem de ridicat al inflatiei care, spun analistii, va persista si in lunile urmatoare.

Cele mai recente cifre economice publicate indica persistenta unei inflatii puternice in Europa centrala, mai ales in cele patru tari din Grupul de la Visegrad. Situatia cea mai grava e in Ungaria.

Inflatie de 25,7 la suta in Ungaria, in luna ianuarie

Evolutia inflatiei e dramatica in Ungaria; creste neincetat de un an. In februarie, 2022, era de 8,3 la suta, iar in septembrie, 2022, ajunsese la 20,1 procente. Varful de pana acum s-a inregistrat in ianuarie, 2023: 25,7 la suta, nivel nemaiintalnit in ultimii 25 de ani. Cel mai mult s-au scumpit carburantii, dar si produsele alimentare  (+44 la suta), in timp ce tarifele pentru servicii nu au crescut decat cu 11,3 procente.

Fara sa ajunga la cifrele ametitoare din Ungaria, Republica Ceha se lupta si ea cu inflatia ridicata. Acum un an, inflatia era de 11 la suta; in septembrie a atins punctul culminant – 18 procente – apoi a scazut usor, in decembrie, pentru ca in ianuarie sa urce la 17,5 la suta. In Cehia inflatia a fost provocata de pretul la energie si alimente, dar si de cresterea pretului la apa.

Vezi si:  H&M, vanzari sub asteptari, in timp ce Zara merge mai bine

Si Polonia are probleme. De la 8,6 inflatie in februarie anul trecut, a ajuns la 17,9 in octombrie, insa de-atunci e intr-o continua scadere. Slovacii aveau o inflatie de 8,4 la suta in februarie, anul trecut, iar varful a fost atins in decembrie, 2022, cand inflatia a fost de 15,4 procente.

Romania se situeaza cam in aceeasi zona de inflatie: in luna ianuarie, rata anuala a ajuns la 15,1 la suta. Este o scadere fata de luna decembrie, cand inflatia a inregistrat un nivel de 16,4 la suta.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *