Starship, aproape de primul zbor orbital

SpaceX a depăşit joi o etapă importantă în dezvoltarea mega-rachetei sale Starship, concepută pentru a transporta oameni pe Lună şi pe Marte, după ce a realizat un impresionant test la sol al motoarelor sale, deschizând astfel calea spre un posibil prim zbor orbital în luna martie, informează AFP.

Timp de câteva secunde, într-un zgomot enorm, motoarele Raptor ale primei trepte a rachetei au fost pornite, formând o uriaşă bulă de foc şi proiectând un nor gros de fum deasupra bazei SpaceX din Boca Chica, o localitate aflată în sudul extrem al statului american Texas.

În total, 31 dintre cele 33 de motoare au fost pornite, a declarat pe Twitter CEO-ul SpaceX, Elon Musk. „Însă acesta este un număr suficient de motoare pentru a ajunge pe orbită!”, a adăugat el.

Unul dintre ele a fost oprit de echipele de la SpaceX „chiar înainte de începutul testului”, iar un alt motor „s-a oprit el însuşi”, a detaliat miliardarul de origine sud-africană.

Acest lansator nu a zburat încă niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă, denumită Super Heavy, cu înălţimea de 69 de metri.

Vezi si:  Iluminatul verde și eficient: Descoperiți magia lampilor solare pentru spațiile exterioare

Doar vehiculul Starship, a doua treaptă a rachetei, a efectuat zboruri suborbitale de testare, dintre care unele s-au încheiat cu explozii impresionante.

La începutul lunii februarie, Elon Musk a precizat pe Twitter că „dacă toate testele rămase de efectuat se desfăşoară cu bine”, atunci o tentativă de lansare a mega-rachetei Starship care va include treapta Super Heavy va avea loc în luna martie.

Racheta Starship a fost aleasă de NASA pentru a îi duce pe astronauţii americani pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3, programată oficial în anul 2025.

Însă drumul până acolo este încă foarte lung.

„Nu vrem ca al 15-lea zbor să transporte oameni”, ci mai degrabă „cel de-al 100-lea sau cel de-al 200-lea”, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă la Washington Gwynne Shotwell, care ocupă a doua poziţie ca importanţă în ierarhia companiei SpaceX. „Trebuie să fim capabili să avem sute de zboruri înainte să trimitem oameni pe Lună, acesta este scopul”, a adăugat ea.

Gwynne Shotwell a mai spus că racheta va transporta mai întâi pe orbită sateliţi ai companiei SpaceX pentru constelaţia sa Starlink, care furnizează internet din spaţiu.

Vezi si:  ChatGPT, autorizat, din nou, in Italia

Anul trecut, miliardarul american Jared Isaacman a anunţat un parteneriat cu SpaceX pentru trei misiuni spaţiale, ultima dintre ele urmând să devină primul zbor cu oameni la bord ce va fi realizat de Starship.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *