Poluarea luminoasă nocturnă se intensifică

Poluarea luminoasă provocată de iluminatul nocturn continuu pare să se intensifice, potrivit unui studiu care are la bază observaţii făcute zeci de mii de persoane din diferite locuri de pe glob, informează Reuters.

Potrivit studiului publicat joi, numărul stelelor vizibile raportat în locurile de observare a boltei cereşti a scăzut, din 2011 până în 2022, cu o valoare care indică o creştere a luminozităţii nocturne a cerului cuprinsă între 7% şi 10% anual, mai mult decât au arătat măsurătorile anterioare bazate pe date satelitare.

Cele mai multe date au provenit din America de Nord – în special Statele Unite – şi Europa, în timp ce pentru zone din Asia, Africa şi America de Sud au fost disponibile date minimale. Au fost realizate peste 29.000 de rapoarte individuale în peste 19.000 de locuri de pe glob, mai precizează cercetarea. ”Cercetătorii-cetăţeni” care au furnizat datele au făcut observaţii cu ochiul liber privind vizibilitatea stelelor.

Studiul analizează fenomenul ”skyglow” – strălucirea artificială a cerului nocturn cauzată de dispersia luminoasă în atmosferă creată de om. Strălucirea cerului pe timpul nopţii deasupra marilor oraşe este un fenomen bine-cunoscut, cu care se confruntă însă şi localităţi cu o populaţie mai redusă.

Vezi si:  Oamenii își amintesc cinci parole

”Acest studiu este important din două motive. În primul rând, este pentru prima dată când luminozitatea cerului este studiată pe scară continentală. În al doilea rând, arată că normele existente alături de legislaţie nu reuşesc să reducă strălucirea cerului sau măcar să-i stopeze intensificarea”, a spus fizicianul Christopher Kyba, de la Centrul german de cercetare în domeniul Geoştinţelor (GFZ), din cadrul Ruhr-Universität Bochum, autorul principal al cercetării publicate în revista Science.

”În ultimul deceniu, înţelegerea consecinţelor ecologice ale luminii au crescut semnificativ, la fel ca şi înţelegerea şi modelarea luminii în atmosferă”, a spus Kyba.

Potrivit unui studiu din 2017 realizat pe baza unor observaţii satelitare, suprafaţa Terrei iluminată artificial pe timpul nopţii creşte cu circa 2% în fiecare an în ceea ce priveşte strălucirea şi extinderea. Aceste date ar putea subestima situaţia întrucât observarea satelitară globală folosită în prezent nu este sensibilă la tipul de lumină emis de sursele LED moderne, a spus Kyba. Iar sateliţii disting cu dificultate semnele luminoase întrucât acestea emit lumină în principal în lateral, nu în sus, a adăugat Kyba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *