Un nou studiu arata ca lipsa cronica a somnului duce la inmultirea celulelor responsabile de inflamatii in corpul nostru. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca lipsa somnului are capacitatea de a ne schimba ADN-UL celulelor imunitare. Dupa cum a explicat Cameron McAlpine, co-autor al studiului, aceste doua efecte ne pot predispune la boli cardiovasculare. Sistemul imunitare are nevoie de un anumit nivel de inflamare pentru a combate infectiile si a grabi procesul de vindecare a ranilor. In acelasi timp, un sistem imunitar prea activ poate dauna si creste riscul de boli cronice si autoimune. Studiile arata ca modificarile din ADN-ul nostru pot fi ireversibile. Intr-un experiment pe cobai, s-a ajuns la concluzia ca modificarile ADN-ului au fost permanente, chiar si dupa ce animalele au dormit suficient o perioada lunga de timp.
“Rezultatel noastre arata ca recuperarea somnului nu poate inversa efectele deja produse din cauza unui somn insuficient sau de calitate slaba” – atrage atentia Cameron McAlpine, coautorul studiului.
Recomandari pentru a adormi rapid si pentru un somn de calitate
Pregatirea pentru somnul de noapte trebuie sa inceapa cu cel putin 2 ore inainte. Mai exact, nu mancati greu cu 2 ore inainte de a merge la culcare. Luati o cina usoara si incercati sa va relaxati. Nu va uitati la emisiuni sau filme care va afecteaza emotional si nu stati pe retelele de socializare pana in ultima clipa inainte de a merge la somn.
De asemenea, incercati sa lasati deoparte stresul zilei, gandurile si grijile legate de serviciu sau de bani. Ganditi-va la momentele placute din zi si nu va preocupati de ziua de maine. Nu e recomandabil sa incepeti sa va faceti planuri sau griji pentru problemele pe care le aveti de rezolvat a doua zi. In orice caz, nu inainte de culcare.
MM