Caz ciudat: consumul de chipsuri l-a lasat orb si surd

Un adolescent britanic care nu manca decat chipsuri, carnati si sandvisuri cu sunca si-a pierdut treptat vederea si auzul ca urmare a unor carențe multiple. Un caz extrem care ar putea deveni tot mai frecvent odata cu cresterea consumului de junk food in zilele noastre.

M. are 19 ani si locuieste in Bristol, sud-vestul Angliei. El nu mai are viata sociala sau loc de munca, a declarat mama sa pentru ziarul The Independent. Vederea sa a scazut la 20/200 pe scara Snellen, pragul legal pentru a fi considerat orb, si este practic surd. Toate acestea se datoreaza gustului nemasurat pentru junk food, care a dus la deficiente grave si la distrugerea iremediabila a nervului sau optic.

Neuropatie optica defectuoasa cauzata de o deficiență de vitamine

De la varsta de sapte ani, M. a mancat doar cinci tipuri de alimente: chipsuri Pringles, cartofi prajiti, carnati si sunca cu paine alba. „Obisnuiam sa-i fac sandvisuri frumoase cu un mar sau alt fruct, dar nu manca nimic”, se plange mama sa. La varsta de 14 ani, tanarul a inceput sa se planga de oboseala. Un an mai tarziu, si-a pierdut brusc auzul si s-a plans de probleme grave de vedere. Medicii au efectuat un RMN si teste oftalmologice, dar nu au putut gasi nicio cauza pentru aceste simptome. La varsta de 17 ani, M. esste complet orb si surd.

Vezi si:  Lipsa somnului afecteaza sistemul imunitar

Medicii au stabilit ca dieta extrem de restrictiva a lui M. ii deteriorase iremediabil nervul optic, o afectiune cunoscuta sub numele de neuropatie optica deficitara, cauzata in principal de malabsorbtia nutrientilor, supradozaj de medicamente sau exces de alcool. Aceasta deficienta datorata pur si simplu malnutritiei este extrem de rara in tarile dezvoltate, ceea ce a intarziat diagnosticarea, spun medicii, care au descris acest caz neobisnuit intr-un articol din revista Annals of Internal Medicine. In plus fata de o deficienta de vitamina B12, tanarul sufera de deficiente semnificative de seleniu, cupru si vitamina D.

Boala poate fi tratata cu suplimente de vitamine daca este tratata suficient de devreme. Pentru M., este deja prea tarziu; vitaminele care i-au fost prescrise au reusit sa opreasca pierderea vederii, dar nu va putea niciodata sa revina la o vedere normala. Greutatea si inaltimea perfect normale ale pacientului au contribuit la intarzierea diagnosticului, noteaza medicii. Nu am crezut niciodata ca se poate intampla asa ceva”, spune mama sa. Cand auzim de junk food, ne gandim de obicei la obezitate, dar baiatul nu a avut niciodata probleme de greutate, este slab ca un țâr.

Vezi si:  Cele mai frumoase idei de amenajare a băilor în 2024

O fobie alimentara din copilarie

Potrivit medicilor, M. sufera de o adevarata fobie alimentara care consta in evitarea unui anumit tip de alimente din cauza culorii, texturii sau aspectului lor, o afectiune cunoscuta sub numele de ARFID (Avoidant and Restrictive Food Intake Disorder). „Aceasta afectiune apare in general la mijlocul copilariei”, explica ei. In ciuda simptomelor grave provocate de dieta sa dezechilibrata, M. nu a reusit sa isi schimbe regimul alimentar si continua sa rontaie Pringles. Bogata in calorii, dar saraca in nutrienti, mancarea nesanatoasa este cauza multor probleme de sanatate: boli cardiovasculare, diabet, risc crescut de cancer. Deficientele in vitaminele B, omega-3, magneziu si vitamina D pot duce, de asemenea, la tulburari ale sistemului nervos si la osteoporoza prematura.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *