Cum isi diversifica tinerii colectionari investitiile: dinozauri, sneakers si posete de lux

La nivel global, au loc schimbari semnificative in comportamentul consumatorilor si in abordarea investitiilor, este tot mai mare interesul pentru colectionarea obiectelor de valoare si raritati.

Noua categorie a colectionarilor tineri isi indreapta atentia catre articolele de lux, de la arta contemporana, la piese de designer, sneakers si… dinozauri! Potrivit Sotheby’s Romania, acest trend indica o schimbare in perceptia investitiilor, trecand de la activele traditionale catre obiecte tangibile cu valoare apreciativa. Schimbarea in mentalitate reflecta dorinta de a avea un portofoliu diversificat si de a investi in experiente tangibile. Totodata, tehnologia are un rol esential in transformarea modului in care tinerii se angajeaza in lumea colectiilor, cu platforme digitale si de realitate augmentata care faciliteaza accesul la informatii si la achizitionarea unor piese de colectie.

De la inceputul anului 2022, cel putin sapte schelete de dinozauri, fie partiale, fie complete, au fost adjudecate la preturi uimitoare. Printre acestea, se afla un schelet inalt de aproximativ trei metri al unui Gorgosaurus vechi de 80 de milioane de ani, ruda apropiata a Tyrannosaurus rex, adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari. Pentru aceeasi suma, a fost adjudecat si un veritabil craniu de T. Rex.

Vezi si:  Delfinii comunica tot mai greu din cauza oamenilor

Vanzarile care au doborat recorduri si au captat atentia pietei de lux in 2023

Picasso, Femme à la Montre (1932), 139,4 milioane de dolari .Tabloul a reprezentat lotul vedeta al sezonului de licitatii Sotheby’s din luna noiembrie.

Klimt, Dame mit Fächer (Doamna cu evantai) – vezi foto – 108 milioane de dolari. Aceasta capodopera – ultimul portret creat de celebrul pictor vienez – s-a vandut la Londra in iunie 2023 pentru aproximativ 108 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasa opera de arta vanduta vreodata la licitatie in Europa.

Codex Sassoon – in mai 2023, cea mai veche Biblie Ebraica, datand de la sfarsitul secolului al IX-lea, s-a vandut la New York pentru 38,1 milioane de dolari – un nou record pentru cel mai scump manuscris vandut vreodata la licitatie.

Puloverul cu oi al Printesei Diana – celebrul pulover s-a vandut la Londra pentru suma 1,14 milioane dolari.

Colectia de obiecte personale ce au apartinut lui Freddie Mercury – o vasta colectie de aproximativ 1,400 de obiecte personale ce au apartinut lui Freddie Mercury, legendarul solist al formatiei Queen au fost vandute in cadrul catorva licitatii tematice de exceptie, colectie care a fost vizitata in Londra de un numar record de vizitatori de peste 140,000 de persoane.

Vezi si:  O ministra spaniola vrea inchiderea restaurantelor mai devreme

Mirabela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *