Liechtenstein nu renunta la cazinouri

Alegatorii din micul principat au respins intr-o maniera covarsitoare propunerea de desfiintare a cazinourilor.

In Liechtenstein sunt sase cazinouri, dar minuscula tara este numita “Las Vegasul Alpilor”. Nu sunt decat sase cazinouri, insa fiind cat un orasel, principatul cu doar 40.000 de locuitori, are o denstitate mare a salilor de joc de noroc.

Ideea de a interzice cazinourile a pornit de la IG Volksmeinung,  un grup de presiune, care crede ca imaginea principatului are de suferit din cauza cazinourilor. Activistii spun ca de-abia ce s-a mai reabilitat la capitolul imagine, dupa ce a renuntat in mare parte la secretul bancar, iar acum Liechtenstein are reputatia proasta de loc al pierzaniei.

Rezultatele referendumului

Argumentele activistilor pentru interzicerea cazinourilor nu au convins decat 27 la suta din electorat. Astfel ca, la referendumul de azi, 73 la suta din alegatori au votat impotriva interzicerii cazinourilor. Prezenta la vot a fost de 70 la suta. Locuitorii micului principat s-au mobilizat si s-au prezentat la urne pentru a apara cazinourile.

Vezi si:  Cumparaturi in sistem hibrid, o tendinta in crestere

Liechtenstein a fost pe lista neagra internationala, printre teritoriile care asigura refugiu bancar celor ce spala bani. Acum un deceniu, principatul a renuntat, partial, la unele legi care asigurau secretul bancar.

Inaintea votului, chiar si Alois Philipp Maria, Prinț Ereditar al Liechtensteinului, Conte de Rietberg, s-a pronuntat impotriva interzicerii cazinourilor. La fel si guvernul, care a argumentat ca jocurile de noroc reprezinta o sursa importanta de venit. Autoritatile recunosc ca dependenta de jocurile de noroc e o problemea, insa considera ca solutia nu este desfiintarea cazinourilor.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *