Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cere verificari in cazul produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahar si Fanta Lamâie

ANPC a transmis o alerta, in cadrul sistemul Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitand verificarea, in statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahar și Fanta Lamâie.

Romania cere initierea unei actiuni coordonate de catre tara noastra, la nivelul Uniunii Europene, de verificare comuna, impreună cu Autoritatile competente din alte state membre, care au atributii de identificare a presupusei incalcari, pe scara larga a normelor europene. Aceasta initiativa, in premiera, este menita sa depisteze si sa combata, ca practica comerciala incorecta, calitatea diferentiata – asa-numitul ”dublu standard” – pentru cele 3 produse consumate, in cantitate mare, de catre cetatenii europeni : Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahar și Fanta Lamâie. In cazul in care se va stabili ca a avut loc incalcarea legislatiei la nivel trasfrontalier, se va proceda la sanctionarea dublului standard, conform prevederilor legale in vigoare, cu amenda contraventionala in cuantum de pana la 4 la suta din cifra de afaceri a companiei producatoare si distribuitoare, ceea ce, doar in cazul Romaniei, s-ar putea ridica la peste 20 milioane de euro.

Vezi si:  Ratingul CEC Bank, confirmat de agenția Fitch

“Nu suntem pelicanii Europei” – Horia Constantinescu, presedintele ANPC.

” In primul meu mandat de presedinte al Autoritatii, in 2019, am invitat reprezentantii institutiilor similare din toate statele europene, pentru a le arata ca dublul standard exista. Am fost singura tara ce a putut pune pe masa produse ale unor marci celebre, cu retete diferite, avand eticheta identica. Atunci am folosit pentru prima data expresia ”Nu suntem pelicanii Europei !. La inceputul celui de-al doilea mandat de presedinte, am subliniat faptul ca voi lupta sa nu fim tratati ca cetateni de mana a doua in Europa” – a precizat Horia Constantinescu, presedintele ANPC.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *