Ucraina, Moldova si Slovacia se alatura „coridorului vertical” pentru transportul gazelor in Europa

Ucraina, Republica Moldova si Slovacia s-au alaturat unei initiative de a transporta gaze din Grecia catre tarile din nord, in contextul in care Europa isi intensifica eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie.

In 2016, Grecia, Bulgaria, Romania si Ungaria au decis sa dezvolte infrastructura necesara pentru a stabili un „coridor vertical”, care sa permita schimbul de fluxuri de gaze in ambele sensuri intre aceste tari. „Coridorul vertical va include acum gazoductul transbalcanic si va permite transportul gazelor naturale din Grecia in Moldova”, a declarat Ministerul moldovean al Energiei.

Operatorii de gaze din Slovacia, Republica Moldova si Ucraina si omologii lor din Grecia, Romania, Bulgaria si Ungaria au semnat un memorandum de intelegere pentru a promova proiectele necesare pentru implementarea initiativei.

Gazoductul Transbalcanic a fost folosit pentru a transporta gazul rusesc catre tarile din Balcani prin Ucraina, Moldova si Romania. Capacitatea sa a fost redusa de cand compania rusa Gazprom a decis in 2020 sa isi redirectioneze fluxurile de gaze catre Turcia prin conducta TurkStream.

Vezi si:  H&M se confrunta cu scaderea profiturilor

„Acest coridor va aduce prestigiu Romaniei si securitate energetica pentru tarile din estul Europei, Republica Moldova si Ucraina, dar si pentru centrul Europei. Transgaz este un sustinator constant si puternic al Coridorului Vertical, actionand permanent prin respectarea angajamentelor asumate si prin dezvoltarea unui dialog constructiv si a unei cooperarii stranse. Transgaz are incredere in sinergia Operatorilor Tehnici de Sistem din Grecia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova si Slovacia, in impactul semnificativ pe care acestia il pot aduce in cresterea si consolidarea securitatii energetice a tarilor respective, a regiunii si a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonata a sistemelor acestor tari si a capacitatilor de interconectare poate contribui la transformarea regiunii si continentului din perspectiva securitatii aprovizionarii cu gaze si sa permita Romaniei sa devina un pol de dezvoltare economica a Europei”, a declarat Ion Sterian, director generalTransgaz SA.

Mirabela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *