Pretul la cacao a explodat: a depasit 10.000 de dolari tona

In ultimul an, in Africa de Vest, preturile au crescut vertiginos din cauza temerilor legate de penurie, iar această crestere s-a accelerat in 2-24. Care sunt repercusiunile pe termen scurt ale acestei situatii?

Aurul brun, cum mai e denumita cacaoa, atinge un maxim istoric

Pretul tonei de cacao a depasit plafonul de 10.000 de dolari. Efectul a fost resimtit de cealalta parte a Atlanticului, la Londra, unde cacao a doborat si ea un record, depăsind 8682 de lire sterline pe tonă.

O crestere fulminanta a preturilor

Preturile la cacao au luat avant in 2023, pe fondul unei anticipate crize. In 2024, situatia s-a inrăutătit si preturile au crescut vertiginos. Este o crestere de 135 la suta, in decurs de un an.

Motivul ar fi dezastrele climatice

Această crestere bruscă a preturilor reflectă pesimismul crescand in sectorul productiei de cacao. Cei doi mari producători de cacao din lume, Coasta de Fildes si Ghana, suportă din plin efectele schimbarilor climatice, cu o succesiune de ploi abundente, boli si secetă.

Vezi si:  Ucraina, Moldova si Slovacia se alatura "coridorului vertical" pentru transportul gazelor in Europa

François Griffon, analist de piata, a avertizat ca „productia de cacao ivoriană pentru sezonul 2023-2024 ar putea fi de maximum 1,8 milioane de tone, fată de 2,3 milioane de tone in anul precedent.

Si acum ciocolata?

Potrivit analistului de piată Kathleen Brooks, impactul acestei cresteri a pretului la cacao asupra pretului ciocolatei este inevitabil. Producătorul elvetian de ciocolată Lindt & Sprüngli anuntase deja cresteri de preturi pentru 2024 si 2025, după o crestere de 10 procente in 2023. Această majorare a dus deja la o scădere a consumului de ciocolată in Elvetia, prima tară consumatoare de ciocolată din lume.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *