Uniunea Europeana prelungeste plafonarea preturilor la gaze cu inca 12 luni

Bruxelles-ul a luat aceasta decizie ca o masura de protectie impotriva eventualelor socuri de pe piata energiei. Prima plafonare a fost stabilita in decembrie 2022, dupa facturile usturatoare rezultate din limitarea drastica a importurilor de gaz din Rusia.

Securitatea energetica a statelor Uniunii este intr-o situatie mult mai buna in prezent, comparativ cu iarna trecut. Preturile la energie sunt mai scăzute, iar statele Uniunii Europene s-au orientat catre noi surse de aprovizionare. Unitatile de stocare de gaze sunt aproape pline.

„Desi iarna a avut un inceput relativ bun, situatia geopolitica ramane foarte fragila. Aceste masuri de urgenta ne ajuta sa ii punem la adapost pe consumatori impotriva preturilor excesive la energie” – a declarat comisarul U.E. pentru energie, Kadri Simson.

Plafonarea preturilor la energie urma sa expire in februarie, 2024. Acum a fost prelungita pana in ianuarie 2025.

De asemenea, au fost prelungite cu 12 luni alte doua masuri. Una dintre ele vizeaza acordarea rapida de licente pentru proiectele de energie regenerabila, pentru a ajuta tarile membre sa inlocuiasca gazul din Rusia cu energie curata. Cealalta stabileste regulile care asigura o impartire a rezervelor de gaze, in cazul in care o tara membra are nevoie. Ministrul ceh al industriei, Jozef Sakela, a declarat ca raspunsul UE la criza energetica de anul trecut a anulat riscul ca presedintele Putin sa santajeze Europa.

Vezi si:  Cand iei un imprumut? Cum deosebesti o datorie buna de una rea?

In 2023, gigantul energetic din Rusia, Gazprom, a trimis in Europa 27 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu mult mai putin decat in anul 2018, de exemplu, cand livrarile au fost de 180 de miliarde de metri cubi.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *