AggregateEU lanseaza prima licitatie pe termen mediu pentru a asigura o aprovizionare cu energie stabila si previzibila

Comisia Europeana a lansat, in cadrul platformei AggregateEU pentru achizitii comune de gaz, prima licitatie pe termen mediu in cadrul careia cumparatorii vor putea depune cereri de gaz care acopera mai multe perioade de sase luni, din aprilie 2024 pana in octombrie 2029.

Licitatia pe termen mediu este un serviciu nou propus de Comisie pentru a apropia cumparatorii si vanzatorii dincolo de criza pe termen scurt cu care ne-am confruntat in ultimele doua ierni. AggregateEU va colecta cererea consumatorilor de energie din UE in cursul unei perioade de maximum 5 ani si va supune aceasta cerere unei proceduri concurentiale de ofertare. Aceasta licitatie pe termen mediu urmareste sa asigure stabilitatea si previzibilitatea aprovizionarii intreprinderilor participante in urmatorii ani, pe baza mecanismului de criza instituit in 2023. Vicepresedintele executiv pentru Pactul verde european, Maroš Šefčovič, a declarat: „Pentru a aborda criza aprovizionarii cu energie si a preturilor aparuta de la invadarea ilegala a Ucrainei de catre Rusia, am agregat si am pus in comun cererea noastra de gaz in vederea atragerii de oferte mai bune pe piata internationala pentru utilizatorii europeni de energie. Noul produs pe termen mediu pe care il lansam astazi va continua sa asigure stabilitate in anii care vin. Suntem convinsi ca am trecut de perioada cea mai grea, dar pietele raman tensionate si trebuie sa cream un grad cat mai mare de siguranta posibil.”

Aceasta noua licitatie pe termen mediu va continua activitatea AggregateEU de asigurare si de diversificare a aprovizionarii cu gaz in urma razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. Ea este rezultatul succesului inregistrat in urma celor patru licitatii de achizitii publice comune de gaz pe termen scurt, care s-au desfasurat in perioada aprilie-decembrie 2023 in cadrul Platformei energetice a UE si care au avut ca rezultat furnizarea a peste 42 de miliarde de metri cubi din cererea agregata de gaz din Europa, datorita unor furnizori fiabili. Licitatiile pe termen scurt vor continua, de asemenea, pe parcursul anului.

Vezi si:  Piatra decorativă – întrebări frecvente și răspunsuri

Colegiuitorii au ajuns la un acord politic provizoriu in legatura cu pachetul de masuri privind hidrogenul si gazele decarbonizate, care va transforma achizitionarea in comun de gaz intr-un instrument permanent.

Pentru a participa la aceasta prima licitatie pe termen mediu, cumparatorii si vanzatorii trebuie sa se inscrie si sa se aboneze la platforma AggregateEU. In aceasta prima runda, cererea trebuie depusa cel tarziu pana la 21 februarie si va fi supusa procedurii concurentiale de ofertare in perioada 26-27 februarie. De indata ce cererea si oferta sunt corelate prin intermediul platformei, intreprinderile individuale isi negociaza contractele la nivel bilateral.

AggregateEU este initiativa emblematica a Comisiei pentru agregarea cererii si pentru achizitionarea coordonata de gaz la nivel european, in cadrul Platformei energetice a UE, lansata in aprilie 2023, cu scopul de a face ca aprovizionarea cu energie a UE sa fie mai diversificata, mai sigura si mai coordonata.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *