Progrese in tratarea chirurgicala a bolii Parkinson

La unii pacienti, tratamentele medicamentoase pot fi completate de interventii chirurgicale, folosind o tehnica cunoscuta sub numele de „stimulare cerebrala profunda”.

Considerata eficienta, dar greoaie, aceasta interventie chirurgicala a inregistrat o serie de progrese datorita recentelor tehnologii.

Operat in urma cu patru ani, Jean-Louis Dufloux, in varsta de 63 de ani, presedinte al asociatiei France Parkinson, o descrie ca pe o „inviere.” „Stiam ca nu voi fi vindecat, deoarece boala continua sa progreseze, dar operatia mi-a permis sa fac din nou lucruri obisnuite” – marturisete Dufloux.

In anii ‘90, o echipa franceza din Grenoble (centrul-estul Frantei) a descoperit ca stimularea profunda a unei zone a creierului, nucleul subtalamic, are un efect terapeutic semnificativ asupra simptomelor acestei boli.

De atunci, sute de mii de pacienti au fost tratati, la nivel mondial, iar simptomele lor – tremuraturi, rigiditate, lentoarea miscarilor etc. – s-au ameliorat.

Studiile pe termen lung au aratat ca efectul benefic se mentine timp de cel putin zece ani pentru majoritatea pacientilor. Tehnica consta in implantarea a doi electrozi in creier care stimuleaza nucleii subtalamici cu un curent electric slab. Conectate la o cutie care contine o baterie implantata sub piele, acestea trimit impulsuri care restabilesc functionarea normala a retelelor de neuroni care depind de dopamina, care controleaza in special abilitatile motorii.

Vezi si:  Olanda vrea să interzică rase de câini și pisici cu mutații genetice

Daca in trecut o asemenea operatie dura in jur de 10 ore si necesita trei saptamani de spitalizare, acum interventia dureaza sub 4 ore, iar spitalizarea e de circa 5 zile.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *