Ce este depresia de iarna si ce putem face impotriva ei

Numita stiintific tulburare afectiva sezoniera, depresia de iarna apare pe masura de ziua se scurteaza, vine frigul si ne cuprinde tristetea. In cazuri rare, exista si indivizi care sufera de depresie de vara.

Depresia de iarna apare la populatia din tarile aflate la distanta de ecuator. Desi nu exista un test specific pentru a o diagnostica, fiind o forma de depresie, simptomele sunt ca la episoadele depresive.

Tulburarea afectiva sezoniera pare a fi rezultatul expunerii insuficiente la lumina zilei, in lunile de iarna. Toti specialistii folosesc cuvantul „pare”, asta pentru ca parerile sunt impartite. De exemplu, Asociatia Americana de Psihiatrie sustine ca tulburarile afective sezoniere sunt, in realitate, semnul unei depresii majore sau al unei tulburari bipolare si nu ar fi provocate de anotimpuri, ci pot fi doar influentate de conditiile meteo.

Terapia cu lumina, terapia prin conversatie, medicamentele si schimbarea bioritmului (cronoterapie) sunt adesea folosite in tratarea depresiei de iarna. De asemenea, daca stam mult in aer lliber, daca facem sport si daca mancam sanatos reducem efectele acestui tip de depresie. Persoanele tratate la timp isi revin rapid din aceasta tulburare. Daca nu, pot sa apara complicatii ca la depresiile severe.

Vezi si:  „Marketingul vrea să te facă fumător, NU fuma pentru sănătatea ta!”

Studiile arata ca expunerea la lumina stralucitoare schimba favorabil compozitia chimica din creier. Un nivel crescut de melatonina si un nivel scazut de serotonina, precum si un nivel scazut de vitamina D in organism sunt factori importanti in aparitia depresiei de iarna.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *