Pentru ca e prea frig in teatru, actorii repeta intr-o fabrica de mezeluri

Inchis peste iarna din cauza facturilor uriase la energie, teatrul din Szeged se pregateste pentru reluarea spectacolelor din primavara. Insa pentru ca nu aveau unde sa faca repetitii, artistii au fost invitati de conducerea unei fabrici de mezeluri, care le-a pus la dispozitie o sala incalzita.

Szeged, sudul Ungariei, a inchis temporar toate institutiile de cultura, in luna noiembrie, pentru ca primaria nu le mai putea sustine  cu plata facturilor la curent si incalzire. Guvernul de la Budapesta nu a ajutat cu nimic. Szeged are doar 170.000 de locuitori, insa o viata culturala vibranta. Iar teatrul de aici are o activitate prestigioasa si cunoscuta in toata Ungaria, cu spectacole de arta dramatica, balet si opera. Teatrul se va redeschide in primavara, dar  noile spectacole trebuie pregatite. Artistii nu aveau unde sa faca repetitii, intr-o cladire inghetata asa ca salvarea a venit de la … fabrica de mezeluri, una dintre cele mai cunoscute din Ungaria. Conducerea firmei a pus la dispozitia artistilor o cladire, care adapostea muzeul fabricii de mezeluri.

Vezi si:  Marea Britanie, prima țară care va trimite tancuri performante Ucrainei

Teatrul din Szeged e intr-o situatie financiara deosebit de grea. Din cauza pandemiei nu s-au tinut spectacole, iar apoi a venit tavalugul facturilor la curent si incalzire. “Dar macar in vremea pandemiei puteam sa facem repetitii” – spune Laszla Barnak, director general al teatrului. De asemenea, el a declarat ca ajutorul oferit de fabrica de mezeluri Pick e un bun exemplu de colaborare intre companii care au profit si sectorul cultural. “Pentru noi e o cheltuiala, dar nu ceva impovarator. Suntem bucurosi ca putem sprijini Teatrul National din Szeged” –a declarat directorul fabricii de mezeluri.

Mira

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *