Greta Thunberg, reținută la o mină de cărbune din Germania

Suedeza Greta Thunberg se numără printre activiştii de mediu reţinuţi marţi în timpul unui protest împotriva demolării cătunului Luetzerath din Germania, care să permită extinderea unei mine de cărbune, a anunţat poliţia germană, transmite Reuters.

Greta a fost reţinută în timp ce protesta la mina de suprafaţă Garzweiler 2, la circa 9 kilometri de Luetzerath. Ea s-a alăturat vineri acestui protest.

Un martor a declarat agenţiei Reuters că marţi a văzut-o stând singură într-o dubă mare a poliţiei germane.

”Vom folosi forţa pentru a vă aduce la un control al identităţii, aşadar vă rugăm să cooperaţi!”, le-a spus un poliţist german grupului de activişti, potrivit unor imagini video de la locul protestului.

”Greta Thunberg făcea parte din grupul de activişti care s-au îndreptat către gardul de protecţie. Ea a fost însă oprită şi adusă de noi împreună cu acest grup în afara zonei de pericol imediat, în vederea stabilirea identităţii”’, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din oraşul german Aachen, care a precizat că unul dintre protestatarii activişti a sărit peste gard în mină.

Ţinută de un braţ, Greta a fost dusă de trei poliţişti la o anumită distanţă de marginea minei unde se aşezase mai devreme împreună cu grupul ei, apoi a fost însoţită înapoi către dubele poliţiei.

Poliţia germană a transmis ulterior că Greta va fi eliberată împreună cu întregul ei grup de manifestanţi mai târziu în cursul serii.

”Nu avem niciun motiv să-i reţinem zile la rând. S-ar putea să dureze câteva ore sau vor pleca imediat”, a anunţat într-o declaraţie ulterioară purtătorul de cuvânt al poliţiei din Aachen.

Într-o lume în care ciocnirea dintre progresul industrial și protecția mediului este tot mai evidentă, acțiunile lui Greta Thunberg la mina de cărbune din Germania subliniază forța pe care vocea tinerilor o poate avea în direcționarea atenției publice și politice către probleme urgente. Deși reținerea sa poate părea pentru unii doar un alt incident într-o mișcare de protest, acesta simbolizează de fapt determinarea și curajul de a susține o cauză justă, chiar și cu riscul unor inconveniențe personale temporare. Participarea și reținerea ei temporară ne amintește că schimbarea necesită sacrificii și că fiecare dintre noi are puterea de a influența, chiar și prin acțiuni aparent mici, cursul dezvoltării societății. Ceea ce putem învăța de aici este că implicarea activă și refuzul de a sta pe margine reprezintă esența unei societăți vii și conștiente, capabile să se schimbe și să evolueze în armonie cu planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *