Acuzatii ale Moldovei la adresa trupelor rusesti din Transnistria

Guvernul republicii Moldova acuza trupele rusesti din regiunea separatista Transnistria de operare necorespunzatoare a dronelor si a armamentului in timpul unor manevre militare.

Exercitiul militar al rusilor a avut loc la sfarsitul anului trecut. Potrivit autoritatilor de la Chisinau, armata rusa din Transnistria ar fi folosit in mod necorespunzator drone, arme si alte echipamente. Rusii au simulat un atac asupra unui avanpost din zona de securitate a Moldovei. Plangerea privind derapajele trupelor rusesti a fost formulata de reprezentantii Moldovei in cadrul reuniunii Comisiei Mixte de Control, din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa – OSCE. Moldova reafirma faptul ca prezenta si utilizarea echipamentelor militare rusesti in asa-numitul perimetru de securitate contravine protocoalelor puse la punct de Comisia Mixta de Control. De asemenea, autoritatile de la Chisina s-au plans ca unele echipamente militare si drone nu figurau in evidentele privind arsenalul rusesc din Republica Moldova. Imediat, Kremlinul a declansat o operatiune de dezinformare – afirma oficiali occidentali. Un blogger cu legaturi, se pare, la Kremlin a scris ca Moldova incearca sa faca presiuni economice asupra Transnistriei pentru a o reintegra fortat. Analistii sunt de parere ca asemenea speculatii sunt, poate, un pretext pentru ca rusii sa-si sporeasca prezenta in zona.

Vezi si:  Palatul Buckingham publica primele detalii privind incoronarea regelui Charles al III-lea

Fortele rusesti sunt prezente in regiunea separatista din 1992, dupa razboiul din Transnistria. Prezenta rusilor in Transnistria e considerata ilegala de autoritatile Republicii Moldova.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *