Guvernul american da compania Apple in judecata

Este vorba despre un proces in care Departamentul de Justitie al SUA acuza gigantul tehnologic de monopol ilegal pe piata telefoanelor mobile inteligente.

Potrivit guvernului american, Apple indepărteaza concurenţa si sufocă inovaţia. Departamentul de Justitie sustine ca Apple are monopol pe piaţa smartphone-urilor si recurge la controlul asupra iPhone pentru a se angaja intr-un comportament ilegal.

Multi analisti sunt de parere ca este o manevra electorala a presedintelui Joe Biden. “Cred ca e si un substrat politic. Administratia Biden vrea sa arate electoratului ca face ceva in legatura cu marile companii” – crede Yuri Khodjamirian, expert in piata IT.

Apple a anuntat ca demersul Departamentului de Justitie e gresit in ceea ce priveste faptele si legea si spune ca se va apara cu fermitate impotriva acuzatiilor.

Presedintele Joe Biden a cerut Departamentului de Justitie si Comisiei Federale pentru Comert sa aplice reglementarile antitrust. Administratia americana sustine ca Apple Inc a construit o adevarata fortăreata digitală in jurul iPhone si a altor produse populare, cum ar fi iPad, Mac si Apple Watch, astfel incat doar abonatii unui anumit serviciu au acces la unele informatii.

Vezi si:  UE vrea planurile de investiții ale giganților IT

Apple este cea mai prospera companie mondiala, cu venituri anuale de aproape 400 miliarde de dolari si, pana recent, cu o capitalizare bursiera de peste 3.000 miliarde de dolari.

„Dacă nu luăm măsuri, Apple va continua să-şi consolideze monopolul pe piaţa telefoanelor mobile inteligente” – a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Luna aceasta, Comisia Europeana a amendat cu două miliarde dolari gigantul american Apple pentru practici competitive neloiale ce implică serviciul său de streaming muzical, Apple Music, în urma plângerii depuse de Spotify.

MM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *