“Fumătoarele bătrâne“ au fost descoperite de astronomi in centrul Căii Lactee

Unele stele, ajunse spre finalul existenţei lor, trec neobservate inainte de a elibera un nor de gaz si praf, ceea ce le-a adus porecla de fumătoare bătrâne, conform astronomilor, care au anunţat descoperirea acestor aştri in centrul galaxiei Calea Lactee.

Dante Minniti de la Universitatea Andres Bello din Chile a explicat ca aceste misterioase stele batrane stau linistite ani sau decenii, iar apoi, pe neasteptate, elibereaza nori de fum. “Acest ciudat comportament pufaitor nu a mai fost observat niciodata in asemenea stele rosii gigantice” – precizeaza astrofizicianul Philip Lucas, pentru agentia France Presse. Sunt atât de palide si de rosii incat uneori nu pot fi vazute deloc. Dupa aceasta „pufaiala”, brusc, stelele devin de 40 pana la 100 de ori mai palide, uneori atat de palide incat telescopul in infrarosu de-abia le poate localiza.

Echipa internaţionala de astronomi cauta iniţial stele tinere, în cadrul unui program de observare de zece ani, care le-a permis să descopere numeroase proto-stele, adica stele in formare. Insa, spre placuta lor surpriza, au descoperit cel putin 21 asemenea fumatoare batrane. Ele se afla in mijlocul Caii Lactee, intr-o zona denumita disc nuclear stelar, unde se afla o concentratie semnificativa de stele. Astronomii nu au reusit insa sa stabileasca cum are loc procesul de pufaire a prafului stelar.

Vezi si:  Starship, aproape de primul zbor orbital

Fumătoarele bătrâne sunt considerate un nou gen de gigante roşii, stele aflate la finalul vieţii, cand ajung la o dimensiune mare si prezintă o temperatura de suprafata scăzută.

MB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *