NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Sistem solar descoperit aproape de noi – Surpriza: O planeta are densitate si compozitie similare cu Terra

O echipa de astronomi de la Universitatea din Geneva a descoperit un nou sistem solar in apropierea relativa a sistemului nostru solar, din care fac parte trei planete telurice gigantice si una gazoasa.

Situat in constelatia Cassiopeia, acest sistem solar este format din trei planete telurice, de tipul Pamantului, insa mult mai masive, si o planeta gigantica gazoasa. Toate descriu orbite in jurul unei stele putin mai reci decat Soarele.

Acest sistem solar este relativ aproape de noi, aflandu-se la o distanta de 21 de ani lumina.

NASA face un anunt istoric: A fost descoperit un Pamant 2.0, care poate sustine forme de viata

“Dupa primele masuratori prin care am determinat ca una dintre planetele telurice (foto) isi incheie miscarea de revolutie in doar 3 zile, am decis sa solicitam imediat de la NASA timp de observatie cu telescopul spatial Spitzer”, a explicat astronomul Ati Motalebi.

Cu noroc, observatiile au permis surprinderea momentului in care exoplaneta se interpunea intre steaua sa si Pamant, producand asa-numitul fenomen de tranzit – de fapt o mini-eclipsa. Surprinderea fenomenului de tranzit permite estimarea razei planetei gratie umbrei minuscule pe care aceasta o proiecteaza asupra stelei mama. Odata aflata raza planetei, oamenii de stiinta pot calcula densitatea plantei si pot evalua compozitia atmosferei sale.

In urma masuratorilor s-a constat ca aceasta planeta este de 4,5 ori mai masiva decat Pamantul si are un diametru de 1,6 ori mai mare. Densitatea sa este apropiata de cea terestra iar compozitia este similara. Aceasta planeta este insa foarte apropiata de steaua mama, temperaturile fiind prea ridicate la suprafata sa pentru a permite existenta apei in stare lichida si implicit a vietii.

Planeta isi incheie miscarea de revolutie in doar 3 zile. “Este foarte apropiata de stea (…) Temperatura este de aproximativ 700 de grade Kelvin (427 grade Celsius). Este probabil vorba despre o lume de lava topita, incompatibila pentru viata”, a precizat pentru AFP Stephane Udry, astronom la Observatorul din Geneva.

Astronomii spera ca vor putea surprinde in curand si fenomenul de tranzit al celorlalte doua planete telurice, pentru a afla mai multe date despre acestea.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response