NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Scandal la Cluj: Peste 300 de persoane au protestat față de situația Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. DNA cercetează legalitatea înființării instituției, iar directorul e urmărit penal

Peste 300 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, față de situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, unde DNA a deschis o anchetă penală în legătură cu înființarea respectivei unități de învățământ.

Protestul de la Cluj a fost organizat de Fundația Statusul Romano Catolic Cluj, iar la manifestare au fost prezenți, în calitate de simpli participanți, și reprezentanți ai UDMR, printre care s-au numărat președintele executiv Kovacs Peter, senatorul Laszlo Attila, președintele UDMR Cluj, Csoma Botond, fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla, viceprimarul de Cluj Horvath Anna.


Citește și: UDMR, atac la DNA: Nu Direcția decide dacă avem voie să învățăm în limba maghiară

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sâmbătă, că nu DNA trebuie să decidă dacă maghiarii din România pot să învețe în limba maternă, făcând referire la situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș… citește mai departe aici …


O parte dintre participanți au purtat lumânări aprinse în mâini, iar alții au adus cu ei cărți, în semn de susținere a învățământului.

Vicepreședintele Asociației Pedagogilor Maghiari din România, Virag Erzsebet, a declarat că își exprimă solidaritatea cu directorul liceului, Tamasi Zsolt.

“Aproape că nu au existat vremuri în care să nu fi trebuit să ne ridicăm vocea în ceea ce privește anumite lezări ale drepturilor, în ceea ce privește dreptul la învățământ în limba maghiară. În ultima vreme, aceste cazuri au devenit chiar mai frecvente și din această cauză ne aflăm aici, în Piața centrală a Clujului și manifestări similare au loc și în alte orașe din Transilvania. (…) Noi ne exprimăm solidaritatea cu Tamasi Zsolt. (…) Suntem convinși de faptul că Tamasi Zsolt și inspectorul școlar general, Ștefan Someșan, au luat decizii corecte și cinstite în privința fondării acestei școli”, a menționat Virag Erzsebet.

La rândul său, președintele Fundației Statusul Romano Catolic Cluj, protopopul de Cluj-Dăbâca Kovacs Sandor, a spus că ceea ce se petrece la liceul din Târgu Mureș ar fi ‘chiar un atac împotriva Constituției’.

“Pe toți ne-a șocat faptul că Gimnaziul Romano Catolic din Târgu Mureș este în pericol. Ne-a șocat acest lucru și solidarizăm. (…) Noi considerăm că fondarea Liceului romano catolic din Târgu Mureș s-a făcut cu respectarea tuturor dispozițiilor legale și sperăm că se va adeveri că domnul Tamasi Zsolt, directorul, nu este culpabil, ci nevinovat. Noi nu avem nici un dubiu în acest sens și considerăm atacul împotriva lui un atac chiar împotriva Constituției României”, a spus Kovacs Sandor, potrivit Agerpres.

Protestul a durat mai bine de o oră și s-a desfășurat fără incidente.

Procurorii DNA — Serviciul Teritorial Târgu Mureș au început o anchetă în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic ‘Rakoczi Ferenc’ din Târgu Mureș, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, fiind arestat la domiciliu pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, în timp ce directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response