NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Reacţiile liderilor politici europeni cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA. Schulz: Sper că vom găsi o deschidere de a coopera

Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin.


Citeşte şi: BREAKING NEWS. REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump, ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, după ce a obținut susținerea a 10 electori din statul Wisconsin: Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi | FOTO+LIVE VIDEO


Prima reacţie a unui lider politic din Franţa cu privire la alegerile prezidenţiale din SUA vine din partea preşedintelui Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen. Politicianul i-a transmis felicitări lui Donald Trump, noul preşedinte desemnat al SUA.

“Felicitări noului preşedinte al SUA, Donald Trump, şi poporului american”, a afirmat, într-o postare pe Twitter, Marine Le Pen.

Marine Le Pen candidează la preşedinţia Franţei, alegerile urmând să aibă loc în primăvară.


Şeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA “oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”.

“Tocmai pentru noi speranțe, lui Obama i s-a acordat prematur, pentru a menține atitudinile corespunzătoare, Premiul Nobel pentru Pace, și cu toții știm cum s-a încheiat aceasta. Acum există din nou speranță. Inclusiv pentru relațiile ruso-americane, chiar dacă Trump va fi în mod evident subminat pe Congresul conservator. În orice caz, e mai bine așa, decât deznădejdea Americii lui Clinton”, a scris Konstantin Kosaciov.


Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că victoria neașteptată în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii reprezintă ”un șoc uriaș”.

”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen la televiziunea germană ARD.

La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.

”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume. Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.


Ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de desemnarea lui Donald Trump, ca noul preşedinte al SUA, în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian.

“Va trebui să încercăm să înțelegem ce va face noul președinte. Ce a spus până acum stârnește îngrijorare”, a afirmat Ayrault la France 2.


Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană “va continua să lucreze împreună” cu Statele Unite ale Americii, după victoria populistului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

“Legăturile dintre UE și SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”, a scris într-un mesaj pe Twitter șefa diplomației europene, primul responsabil european care a reacționat la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.


Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA va face munca “mai grea” pentru Uniunea Europeană.

“Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber. Trebuie să respectăm viitorul președinte al Statelor Unite… Sper că vom găsi o deschidere de a coopera”, a afirmat Schulz la radioul Europe 1. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response