NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Parlamentul European discută posibila suspendare a negocierilor de aderare a Turciei la UE

Parlamentul European dezbate marți o posibilă suspendare a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, votul fiind așteptat spre finalul săptămânii, transmite DPA citată de Agerpres.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, urmează să ia parte la discuții, care au loc în a doua zi a sesiunii plenare de la Strasbourg.

Guvernul turc a declanșat o campanie de epurări împotriva a zeci de mii de funcționari publici și membri ai forțelor armate și poliției, după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei părți a armatei.

Propunerea de înghețare a discuțiilor de aderare cu Ankara a fost redactată după ce peste 100 de jurnaliști și parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, au fost trimiși la închisoare, iar un raport al Comisiei Europene a atras atenția că Turcia a regresat în privind unor chestiuni cheie precum statul de drept și drepturile fundamentale.


Citește și: Erdogan a mai demis 15.000 de funcționari publici. Epurările după puciul eșuat din Turcia totalizează 110.000 de persoane

Un număr de 1.988 de angajați din cadrul armatei Turciei, 7.586 din forțele de poliție, 403 de jandarmi și peste 5.000 de angajați din instituții publice au fost demiși în epurarea de marți. Până în acest moment, numărul total al persoanelor demise după lovitura de stat din iulie depășește 110.000.


Votul din PE asupra acestei măsuri, programat pentru joi, nu va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va spori presiunea politică asupra Comisiei Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că va organiza un referendum privind aderarea la UE dacă nu vor fi înregistrate progrese în negocieri până la 31 decembrie.

“Vom avea răbdare până la sfârșitul anului, apoi voi face apel la popor”, a spus Erdogan.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response