NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

O angajată de la Penitenciarul din Poarta Albă a fost sechestrată de doi deținuți. Sindicatul angajaților din penitenciare: România nu se preocupă de siguranța noastră

O angajată de la Penitenciarul din Poarta Albă a fost sechestrată, joi, de doi deținuți, în baie, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Aceștia ar fi vrut să o agreseze sexual, însă ea a purtat negocieri cu ei, astfel încât să îi convingă pe bărbați să îi dea drumul.

„În timpul derulării unei activităţi specifice de educaţie cu cei doi deţinuţi, aceştia au devenit violenţi şi ameninţând-o cu un cuţit improvizat au obligat-o să se deplaseze în grupul sanitar al clubului cu intenţia de a o agresa sexual. Acţionând cu tact şi profesionalism, lucrătoarea i-a convins pe cei doi deţinuţi să renunţe la intenţie după aproximativ 10 minute”, informează sursa citată.

În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia. La nivelul Penitenciarului Poarta Albă s-a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele producerii evenimentului şi împrejurările în care deţinuţii au intrat în posesia cuţitului improvizat.

Reacțiai Sindicatului Național al Lucrătorilor în Penitenciare

Reprezentanții SNLP au comentat evenimentul petrecut, joi, la Penitenciarul Poarta Albă.

Sub amenințarea unui cuțit ținut la gât, s-a produs o sechestrare cu tentativă de viol. Colega noastră căreia cu acceptul ei îi dăm inițialele (ACL) a fost trasă în grupul sanitar al clubului și împiedicată să alarmeze deși nu prea avea pe cine având în vedere configurația secției, efectivele de deținuți și singurul agent care era implicat în activități în altă parte. Fapta nu a fost depistată prin intervenții sau dotări. Pentru asta ar fi trebuit să se știe de producerea ei. Și oricum ar fi durat.   Numai munca de convingere pe care colega noastră, absolut singură în puterea a doi dezaxați foarte pregătiți și hotărâți, a reușit să o ducă, punând în practică toată experianta și prezența de spirit de care a putut uza, au împiedicat o faptă abominabilă care ar fi traumatizat întregul sistem dar în primul rând un salariat care nu a greșit cu nimic, pentru că ceea ce a făcut a făcut conform unei rutine normale, așa cum facem toți lucrurile pe care credem că trebuie să le facem, indiferent de riscuri. ANP spune că situația a durat 10 minute, noi am auzit de jumătate de oră. Numai colega noastră știe ce a trăit în acele minute”, precizează sindicaliștii.

În acest context, ei susțin că Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor „nu se preocupă prea mult” de siguranța angajaților.

„România nu se preocupă de siguranța noastră. Nici MJ, nici ANP prea mult. Socotim necesarul real de personal și constatăm că ne mai trebuie (azi) 9000 de oameni că să funcționăm legal, luând în considerare rezultatul standardizării finalizate însă fără efect, precum și posturile ocupate la acest moment, dar singura soluție pusă în practică este să convingem personalul să nu mai refuze munca suplimentară că să putem să ne ducem la bun sfârșit misiunile. La Poarta Albă sunt prevăzute 616 posturi dar pe standarde sunt necesare 765. Încadrați sunt aproximativ 450 astăzi! La 1600 de deținuți, unitatea având o secție exterioară (Vălul lui Traian) de dimensiunea unei unități medii (600 de deținuți). Pe secția a 5-a de la Poarta Albă sunt aproape 400 de deținuți cazați în camere cu uși deschise dispuse pe un hol în formă de U cu lungimea de aprox 100 metri. Acțiunile sindicale cu refuzul muncii suplimentar nu au influențat planificarea în serviciu, pe secția respectivă supravegherea (permanentă, cum este prevăzut în regulamente) fiind realizată în mod normal de un singur agent. Având în vedere dimensiunile secției și modalitate de operare a deținuților, situația era greu detectabilă. Pur și simplu nu trebuia să se ajungă în acel punct”, continuă ei.

SNLP subliniază că în situația angajatei de la Poarta Albă sunt sute de femei care interacționează direct cu deținuții. „Avem sute de colege din sectorul reintegrare sau din medical care se deplasează singure pe secțiile de deținere și se implică direct în activități. Un singur agent și 400 de deținuți, fără nicio ușă sau sistem de siguranță între ei… Așa prevede legea. Această întâmplare ar trebui să genereze modificări radicale în legislație, regulamente, proceduri, dotări și formare. Ne vom asigura că aceste modificări se vor produce urgent”, conchid ei.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response