NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Mita pentru șefa Autorității Electorale Permanentă: o mașină și un apartament. La perchezițiile domiciliare, soțul Anei Maria Pătru a încercat să fugă cu actele. Iohannis: Dacă se începe urmărirea penală, ea va trebui înlocuită | VIDEO

UPDATE: 17.50 Ana Maria Pătru, șefa AEP, ar fi primit o mașină de circa 70.000 de euro și un apartament de circa 220.000 euro pentru a-și trafica influența pentru atribuirea directă a unor contracte de achiziții de produse IT.

 

ORA 17.10: Președintele Klaus Iohannis a precizat, marți, că în cazul în care se va începe urmărirea penală a Anei Maria Pătru, ea va trebui înlocuită din funcție.

„Nu cred că vor fi puse sub semnul întrebării (rezultatele alegerilor — n.r.) și nu cred că felul în care funcționează instituția va fi fundamental afectat. Este o instituție serioasă, lucrează de atâția ani cu problematica alegerilor și sunt convins că își va face treaba în continuare, dar în afară de acest fapt o cercetare a DNA asupra șefului acestei instituții este o surpriză foarte, foarte neplăcută. Depinde ce va comunica DNA. Deocamdată înțeleg că s-au făcut primele verificări astăzi. Dacă se începe urmărirea penală, atunci cu siguranță acea persoană va trebui înlocuită”, a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

16.33: Preşedinta Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, a fost adusă cu mandat, marţi după-amiază, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploieşti. Ea este audiată în dosarul de trafic de influenţă şi spălare de bani.


VIDEO 1: Momentul când Ana Maria Pătru ajunge la DNA PloieștiAna Maria Pătru a fost ridicată de procurori dintr-o locuinţă din oraşul Voluntari, din judeţul Ilfov. La intrarea în sediul DNA, Ana Maria Pătru a refuzat să răspundă jurnaliştilor la întrebările legate de acuzaţiile care i se aduc şi de faptul că soţul său a încercat să fugă cu documente considerate relevante de către anchetatori.

11.10: Soțul șefei Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a încercat să fugă cu documente în timpul percheziției domiciliare din Vâlcea. Soții Pătru vor fi audiați la DNA Ploiești.

După descinderea anchetatorilor la locuința șefei AEP din Vâlcea, Ștefan Florin Pătru, soțul acesteia,  a sustras documentele firmei prin care au fost spălați banii primiți pentru atribuirea nelegală a unor contracte de achiziții publice și a fugit cu ele. El a fost oprit de anchetatori.

Documentele erau ale unei firme radiate, deținută de Ștefan Florin Pătru, și ar fi elocvente pentru probarea infracțiunilor, spun surse judiciare. Intenția de a fugi cu documentele îl poate băga în arest preventiv pe soțul șefei AEP.

Ștefan Florin Pătru este director comercial al SC OLTGROUP PVC SRL, potrivit declarației de avere al șefei AEP.
—-

Procurorii DNA Ploiești fac percheziții, marți dimineață, la sediul din București al Autorității Electorale Permanente, în legătură cu fapte de spălare de bani și trafic de influență, săvârșite între 2008-2015. Ar fi implicată și președinta AEP, Ana-Maria Pătru, spun surse judiciare. Se fac și trei percheziții domiciliare, între care două la locuințele șefei AEP. Mai multe persoane, între care și șefa AEP, vor fi duse la audieri la DNA Ploiești

Surse judiciare susțin că ar fi vorba de atribuirea, prin trafic de influență, a unor contracte de achiziții publice. Răsplatirea șefei AEP ar fi fost camuflată prin alte contracte. 

Unele surse susțin că ar fi implicată și o firmă ce ar fi fost controlată de Sebastian Ghiță, alte surse  infirmă informația. Sebastian Ghiță nu a putut fi contactat pentru a ne confirma dacă firmele pe care le-a controlat ar fi implicate în noul dosar. Domnia sa ne-a închis telefonul.  

Cine este Ana Maria Pătru. Două “mastere” în securitate și apărare națională!

Ana Maria Patru a fost numită în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente în martie 2012, în urma votului prin apel nominal din plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. În 2002 a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Româno-Americană.

Potrivit CV-ului pe care și l-a completat singură, Ana-Maria Pătru a făcut, în 2004, un curs electoral “Jean-Jeurs” ( corect “Jean Jaures”, fără cratimă între prenumele și numele politicianului și filozofului francez), fără să indice instituția de învățământ. În același an  urmat și un curs de instruire la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea.

În fine, simultan a făcut mai multe școli, între care și Colegiul Național de Apărare. Între 2007-2008 a obținut două diplome master în apărarea și securitate națională, (așa cum era moda, nu?).

Și, în timp ce studia de zor, a avut și funcții publice. Și anume: consilier juridic la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vâlcea între 2003-2005, când a sărit direct în funcția de director coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă, filiala Sud-Vest Oltenia, unde a stat până în 2007. A fost promovată vicepreședinte al AEP până în 2012, an în care a fost numită președintele AEP, funcție în care au găsit-o procurorii DNA la perchezițiile de marți.

Averea șefei AEP

Averea Anei Maria Pătru a crescut brusc între 2008-2010, când a cumpărat două terenuri întravilane în Vlădești, județul Vâlcea, unde are și o casă de vacanță. De asemenea, a cumpărat un apartament în București, iar în Râmnicu-Vâlcea a primit (donație un apartament). Averea e deținută în comun cu soțul ei, director la o firmă. Are două ATV-uri (Artic Cat si Linhai) și o autoutilitară Dacia 1310.

Șefa AEP a înscris în declarația de avere si datorii: două de câte 50.000 de euro la două persoane fizice și o datorie de 30.000 de lei  la o bancă. 

—-

Percheziții DNA la Autoritatea Electorală Centrală. Cercetările vizează un nou dosar de corupție, acuzațiile fiind spălare de bani și trafic de influență. Faptele cercetate ar fi săvârșite între anii 2008-2015. 

În acest dosar, procurorii anticorupție efectuează patru percheziții: în București, la sediul AEP și în județele Vâlcea și Ilfov, la locuințele unor persoane.

Mai multe persoane vor fi duse la audieri, în cursul zilei, ne-au mai precizat sursele judiciare. 

Știre în curs de actualizare

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response