NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

MAI realizează o simulare de cutremur, în București și Iași. Este verificată capacitatea de reacție și intervenție a echipajelor de urgență. Raed Arafat: După declanșarea planului roșu de intervenție, a fost mobilizat întregul efectiv al pompierilor

UPDATE 13.24: Premierul Dacian Cioloș a precizat că exercițiul are legătură cu tragedia de la clubul Colectiv și cu măsurile luate după aceasta, dar și cu riscurile de cutremur despre care s-a discutat mult în spațiul public.

„E legat și de ce s-a întâmplat la Colectiv și, mai ales, de ce a urmat după Colectiv, de deciziile de modificări legislative și procedurale pe care le-am făcut trăgând învățămintele de la Colectiv. E legat și de riscurile de cutremur despre care s-a discutat mult în spațiul public. S-a decis (…) să se organizeze un astfel de exercițiu neanunțat. Sigur că cei de la ISU se așteptau probabil ca, la un moment dat, să se întâmple acest exercițiu, pentru că domnul ministru a spus că va vrea să vadă și cum se aplică în practică aceste noi decizii luate”, a declarat Cioloș, la Adevărul Live.

Potrivit prim-ministrului, prin acest exercițiu se dorește verificarea capacității de reacție a instituțiilor abilitate. „Noi am decis deja, în urmă cu câteva săptămâni, ca, după ce am venit cu anumite modificări legislative, prin care am adaptat procedurile de lucru la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și la nivel de prevenție, dar și la nivel de intervenție în situații de urgență, mai ales în situații de catastrofe naturale sau de accidente de mare amploare, (…) să vedem nu doar dacă aceste elemente teoretice au fost asimilate la nivel administrativ, dar să vedem și cum sunt ele puse în practică și care este capacitatea de reacție a instituțiilor abilitate”, a explicat Cioloș.

13.17: Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat, într-o conferință de presă, că primele 21 de ambulațe au plecat deja în misiune.

„Cel mai îndepărtat județ din care se deplasează ambulanțele este Satu Mare. Totodată, au fost alertate serviciile de ambulanță, pe plan național, să intre în două ture și nu în trei și să asigure asistența în lipsa echipajelor SMURD deplasate (…). Subliniez că la ridicare la nivel roșu al unităților de pompieri a fost mobilizat întregul efectiv al ISU. Ambulanța București a mobilizat un număr mare de ambulanțe, a suplimentat numărul de personal și au fost alertate ambulanțele private pentru sprijinirea echipelor care au plecat spre locurile de invervenție”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit scenariului, cele mai afectate zone din București sunt: Centrul Vechi, Republica și Băneasa. 

———–

Ministerul Afacerilor de Interne a început, luni dimineața, un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență în București și în județul Iași, pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție în caz de cutremur.

„Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2016”, în această dimineață, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter, care a afectat orașele București și Iași. Structurile ISU din toată țara au fost alertate și au trecut la planul ROȘU de intervenție, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași. Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI. În acest moment este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor. De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie”, se precizează într-un comunicat al MAI.

Exercițiul „Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea DSU și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.

Pe parcursul desfășurării exercițiului vor fi făcute comunicări publice de către DSU al MAI.

În acest context, ministrul de Interne Dragoș Tudorache și secretarul de stat în MAI Raed Arafat au precizat că acest exercițiu urmărește „să împingă capacitatea de mobizilare a forțelor noastre la maximum”.

„Declanșăm exercițiul și în timpul zilei și noaptea. Să vedem în cât timp ajunge o mașină de intevenție ISU din București în alte zone. vrem să împingem capacitatea de mobizilare a forțelor noastre la maximum. Vom avea IGSU, spitale.

La nivel de comunicare publică, vrem să replicăm cât mai fidel modul prin care am comunica într-o astfel de situație. 

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response