NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Jens Stoltenberg i-a reasigurat pe liderii europeni că Donald Trump va respecta toate angajamentele SUA față de NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marţi, că preşedintele ales, Donald Trump, va respecta toate angajamentele Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care Trump a lăsat să se înțeleagă că va pune condiții pentru continuarea finanțării din partea Washingtonului, transmite Agerpres.

”Președintele ales Donald Trump a afirmat în timpul campaniei sale electorale că este un mare susținător al NATO și eu sunt sigur că va fi un președinte care va respecta toate angajamentele Statelor Unite în cadrul Alianței”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, invitat la o reuniune a miniștrilor apărării din UE.

Trump va face ceea ce a promis întrucât ‘o Alianță Nord-Atlantică puternică este importantă pentru Europa, dar și pentru Statele Unite’. Jens Stoltenberg s-a declarat ‘absolut de acord’ cu Donald Trump cu privire la ‘importanța unei creșteri a cheltuielilor de apărare’ de către aliații europeni.

”Acesta este mesajul liderilor americani de mulți ani. Un lucru bun este că observăm acum că europenii sunt efectiv în curs de a investi mai mult în apărare”, a continuat el.

Stoltenberg s-a referit astfel la un plan adoptat de cele 28 de state membre ale UE ce cuprinde obiectivele pe termen mediu ale unei apărării europene consolidate, capabilă să desfășoare rapid mijloace în operațiunile sale externe și să le coordoneze cu o structură permanentă. În prezent, doar cinci state membre ale NATO alocă apărării cel puțin 2% din PIB: Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Polonia și Estonia.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response