NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis că Parlamentul britanic trebuie consultat înainte de aplicarea Brexitului. Juncker va discuta cu premierul Theresa May

UPDATE 14,30: Guvernul de la Londra a anunțat că va face apel la decizia de joi a Înaltei Curți, conform căreia prim-ministrul britanic Theresa May trebuie să obțină acordul parlamentului înainte de a începe negocierile privind ieșirea din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Ministrul comerțului, Liam Fox, a spus că executivul britanic este dezamăgit de decizia Înaltei Curți. ‘Guvernul este dezamăgit de decizia tribunalului. Țara a votat să părăsească Uniunea Europeană într-un referendum aprobat printr-un proiect de lege al parlamentului. Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului’, a declarat Fox în parlament.

————————————————-

UPDATE 14,10: Lira sterlină se apreciază ajungând la cel mai ridicat nivel din august 2016, în urma deciziei de joi a Înaltei Curți de la Londra conform căreia prim-ministrul britanic Theresa May trebuie să obțină acordul Parlamentului înainte de a începe negocierile privind ieșirea din Uniunea Europeană.

Luna trecută, lira sterlină s-a depreciat cu 0,5% în raport cu dolarul, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani. După anunțarea deciziei, lira sterlină s-a apreciat cu 1,1%, la 1,2430 dolari, deoarece traderii au reacționat la aceste informații.

———————————————————–

UPDATE 13,30: Comisia Europeană a refuzat să comenteze decizia de joi a Înaltei Curți de Justiție de la Londra, potrivit căreia guvernul condus de Theresa May trebuie să obțină acordul parlamentului înainte de invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, informează Reuters citată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al executivului european a declarat că șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta vineri cu premierul britanic Theresa May, după ce aceasta a solicitat să aibă o convorbire telefonică cu Juncker.

Purtătorul de cuvânt al UE a amintit totodată că toate celelalte 27 de state membre ale UE au cerut Marii Britanii să înceapă cât mai rapid negocierile privind ieșirea din UE.

———————————————-

Înalta Curte de Justiție de la Londra a decis, joi, că Parlamentul Regatului Unit trebuie consultat înainte de a se declanșa procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, chiar dacă populația s-a pronunțat deja, prin referendum, în favoarea acestuia.

Decizia magistraților este considerată o mare victorie a adversarilor procesului de Brexit.

Doar Parlamentul are dreptul să declanșeze procesul de Brexit, printr-o notificare adresată autorităților de la Bruxelles în care să anunțe intenția Regatului Unit de a părăsi UE, au stabilit magistrații de la Înalta Curte.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response