NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Două ziariste care lucrează pentru BBC și Voice of America au fost reținute în Turcia

Autoritățile turce au reținut două jurnaliste, Hatice Kamer și Khajian Farqin, care lucrează pentru postul de radio BBC în limba turcă și pentru serviciul kurd al postului de televiziune Voice of America (VOA), informează duminică EFE citată de Agerpres.

Reținerile au fost operate în timp ce jurnalistele încercau să facă reportaje despre un accident de mină în sud-estul Turciei.

Conform VOA, Farqin a fost arestată sâmbătă la un punct de control al armatei, în timp ce se îndrepta către mina de cupru unde avusese loc accidentul de la 17 noiembrie, unde 16 mineri au fost dați dispăruți.

Mambrii familiei jurnalistei spun că nu au reușit să o mai contacteze pentru că, în condițiile stării de urgență impusă de autoritățile turce după puciul eșuat de la 15 iulie, deținuții nu pot lua legătura cu un avocat în primele 5 zile de arest.

Autoritățile turce au reținut-o și pe Kamer în aceeași regiune. Jurnalista lucrează pentru postul de radio BBC în limba turcă și pentru postul de radio german WDR și este membră a consiliului de administrație al asociației jurnaliștilor din sud-estul Turciei. Ea a fost arestată în timp ce intervieva rude ale minerilor care pieriseră în accident, fără să primească o motivație a arestării sale.

În mina prăbușită au rămas blocați 16 mineri și doar 10 corpuri au fost recuperate până acum.

Conform organizațiilor care apără libertatea de exprimare, 125 de jurnaliști au fost arestați și se află încă în arest preventiv, iar 3.000 de profesioniști din domeniul comunicării au fost concediați, după ce autoritățile au închis 160 de posturi de televiziune, ziare și radiouri.

Joia trecută, Parlamentul European a condamnat ferm epurările la scară largă efectuate de autoritățile din Turcia care au afectat mai ales presa, justiția, forțele armate și funcționarii publici.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response