NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Dosarul torționarilor disidentul Ursu, retrimis procurorilor militari. Șeful Secției Parchetelor Militare a făcut greșeli elementare în rechizitoriu

Instanța de la Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis șefului Secției Parchetelor Militare, generalul magistrat Gheorghe Coșneanu, dosarul uciderii disidentului Gheorghe Ursu în beciurile instituțiilor represive ale regimului comunist. 

Judecătorii de la instanța supremă consideră că generalul Coșneanu și echipa sa de anchetatori militari au făcut greșeli elementare de redactare a rechizitoriului. Instanța supremă îi cere  șefului Secției Parchetelor Militare  precizare detaliată, distinctă și explicită a încadrărilor juridice și le reproșează, între altele, că nu a stabilit nici legăturile de cauzalitate între situațiile de fapt descrise și încadrările juridice.

Decizia completă a instanței supreme este: “Admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Pârvulescu Marin, Hodiş Vasile, Postelnicu Tudor şi Homoştean George. În baza art. 345 alin. 2 Cod de procedură penală constată neregularitatea rechizitoriului din data de 29.07.2016, emis în dosarul nr. 32/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie, Secţia parchetelor militare, sub aspectul modului de descriere a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi. Dispune ca procurorul să precizeze detaliat, explicit şi distinct, pentru variantele normative prevăzute de art.439 alin.1 lit. e, g şi k din Codul penal, faptele ce se circumscriu în concret fiecăreia dintre variante, cu indicarea actelor materiale ce corespund elementului material al laturii obiective, vătămarea produsă şi legătura de cauzalitate.

Ancheta a fost coordonată de șeful Secției Parchetelor Militare, generalul de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu, avându-i în echipa de investigare pe colonelulmagistrat Tudor Marian și colonelul magistrat Claudiu Culea.

Confirmarea rechizitoriului, sub aspectul legalității și a temeiniciei, a fost făcută de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

România liberă a descoperit că din rechizitoriu lipsește și partea responsabilă civilmente, respectiv Ministerul Afacerilor Interne. Altfel spus, procurorii militari au uitat să facă referiri la o parte a procesului penal.

De menționat că generalul Coșneanu coordonează anchetele și în dosarele “Revoluției”  și “Mineriadei – iunie 1990”, în care nu a reușit să înceapă urmăriri penale față de persoane. Asupra acestor aspecte vom reveni.

Procurorii au la dispoziţie cinci zile pentru a remedia rechizitoriul “Ursu”  sau să ceara restituirea dosarului pentru continuarea cercetărilor, decizia instanţei supreme nefiind definitivă.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată , la 1 august 2016, pe Marin Pârvulescu (maior în rezervă) şi pe Vasile Hodiş (colonel în rezervă), foşti ofiţeri în cadrul Direcţiei a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securităţii Statului, ambii fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii. În aceeaşi cauză sunt judecaţi şi George Homoşteanu, fost ministru de interne, şi Postelnicu Tudor, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, fiind acuzaţi de complicitate la infracţiuni contra umanităţii.

RomaniaLibera.ro > Actualitate

Articole asemanatoare

Leave a Response