NewsRing – Stiri Online

stiri online din Romania

Cum te ajuta cerealele integrale sa traiesti mai mult si mai sanatos – sfatul nutritionistului

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca fiecare portie de cereale integrale consumata zilnic reduce cu 9% riscul mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare.

Consumul zilnic de cereale integrale aduce beneficii certe pentru sanatate, arata rezultatele acestui studiu, iar explicatia este simpla: cerealele integrale contin toate partile componente ale graului – tarate, germeni si endosperm – care, in mod normal, sunt indepartate in procesul de prelucrare pentru panificatie.

Oamenii de stiinta au analizat date referitoare la modul in care s-au hranit peste 74.000 de femei si 43.000 de barbati, de la mijlocul anilor ’80 pana in 2010, in cadrul unuia dintre cele mai ample studii de acest gen realizate vreodata in Statele Unite.

Pentru a intelege mai bine importanta acestor concluzii, am stat de vorba cu un nutritionist, ca sa aflam cum ne ajuta concret acestea in viata de zi cu zi.

Acest studiu vrea sa arate ca in zilele noaste consumul de carne si faina alba se face intr-o cantitate prea mare, care creste riscul bolilor cardiovasculare, iar prin diminuarea cantitatilor si includerea in alimentatie a cerealelor integrale, in special pentru aportul de fibre, incidenta bolilor cardiovasculare poate fi diminuata semnificativ“, ne-a explicat Anca Fota, specialist in nutritie.

Consumul de fibre alimentare necesare zilnic ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare prin faptul ca au rol in eliminarea colesterolului si grasimilor in exces din organism. Aceste fibre, care nu sunt absorbite de organism, se comporta ca niste ‘buretei’ care absorb apa, toxine, grasimi si alte reziduuri si le elimina din organism. Astfel se produce practic o detoxifiere naturala a corpului zi de zi, care poate preveni atat bolile cardiovasculare, cat si alte afectiuni“, sustine nutritionistul.

Astfel, dupa ani intregi de cercetari, expertii au demonstrat ca inlocuirea unei felii de paine din faina rafinata cu o felie de paine din grau intreg scade riscurile mortalitatii cauzate de boli cardiovasculare, iar rezultate si mai bune au fost observate in cazul inlocuirii unei portii zilnice de carne rosie cu o felie de paine integrala.

Acest studiu atrage atentia ca este mai important sa mancam cereale integrale decat cereale procesate si lipsite de nutrienti, adica paine integrala in loc de paine alba, si ca ar fi bine sa mai inlocuim cate o portie de carne rosie cu o felie de paine integrala“, confirma specialistul in nutritie.

Explicatie este simpla: “aportul de fibre necesare unui individ este de aproximativ 25 de grame de fibre pe zi. Poate parea destul de putin, dar omul modern, care a ajuns sa consume tot mai multa carne si produse din faina alba, abia daca atinge un aport de 9-10 grame de fibre pe zi“, explica Anca Fota.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Stiri mondene, sanatate, diete si intretinere | Life Show | Ziare.com

Articole asemanatoare

Leave a Response